Wykonanie
..wg Nigelli Lawson.Lecę szybko podawać obiad (dzieci w domu, bo mają half term), ale zaraz po, uzupełnię wpis :-)Zapraszam!----------------------------------------Chocolate Malteser
cake - ciasto
czekoladowe z dodatkiem słodu jęczmiennego i z Malteserami - chrupiącymi, rozpuszczającymi się w ustach
groszkami o słodowym smaku. Ciasto jest słodkie, jak to często u Nigelli bywa, ale o to nie trzeba się martwić - wystarczy w przepisie zredukować ilość
cukru. Miałam natomiast problem z tłuszczem w
czekoladowych krążkach- w oryginalnym przepisie w 'Feast' jest go tylko 15 g. Co u licha? Nigella nie dałaby tak mało
masła! ;-) Przeszukałam internet i rzeczywiście - wiele piekących osób używało 150 g, uznając to jako błąd w książce. Co było robić? Upiekłam więc dwie wersje.. Pierwsza, 'light' była dobra, ale ciasto nie smakowało tak dobrze jak z większą ilością
masła, było również bardziej suche. Polecam Wam wersję 'poprawioną'.Ciasto jest rzeczywiście bardzo smaczne, choć nie ekstremalnie
czekoladowe. Wyraźnie jest wyczuwalny smak słodu. Dzieci oszalaly na jego punkcie jak prawie nigdy dotąd.. boję się pomyśleć, że to przez te
cukierki na górze ;-).Składniki na ciasto:150 g jasnego
brązowego cukru (użyłam jasnego muscovado)100 g drobnego
cukru do wypieków (pominęłam)3 duże
jajka175 ml
mleka150 g
masła*2 łyżki
napoju słodowego Horlicks (proszku)175 g
mąki pszennej25 g
kakao, przesianego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (oprócz
masła i
mleka).
Mąkę,
kakao,
proszek do pieczenia i
sodę przesiać, wymieszać.
Mleko,
masło, Horlicks umieścić w garnuszku i podgrzewać na średniej mocy do rozpuszczenia
masła, zdjąć z palnika. Nie gotować.
Jajka (w całości) umieścić w misie miksera, dodać
cukier i ubić na lekką i puszystą masę. Będzie to trwało dłuższą chwilę, masa jajeczna powinna być ładnie napuszona, najlepiej robić to końcówką do ubijania
białek. Do masy jajecznej wlać gorące
mleko, wymieszać. Dodać przesianą
mąkę z suchymi składnikami i zmiksować do uzyskania gładkiej masy, ale nie za długo.Dwie formy tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Podzielić
między nie przygotowane ciasto.Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić (można upiec dzień wcześniej).Masa kremowa do przełożenia:250 g
cukru pudru (najlepiej zredukować jego ilość)1 łyżeczka
kakao45 g Horlicksa125 g
masła, w temperaturze pokojowej2 łyżki wrzącej
wody2 x 37 g opakowania
groszków Maltesers
Masło utrzeć na puszystą masę, dodać przesiany
cukier puder,
kakao, Horlicksa, zmiksować. Pod koniec dodać wrzącą
wodę i zmiksować (autorka przepisu wszystko zmiksowała w malakserze bez przesiewania
cukru i
kakao).WykonanieKrem podzielić na pół. Połową przełożyć
czekoladowe ciasto, drugą połową posmarować wierzch. Ozdobić Malteserami.* w oryginale 15 gSmacznego :)
Przepis pochodzi z 'Feast. Food that celebrates life'. Autor: Nigella Lawson