Wykonanie
Okrągła foremka o średnicy 26 cm230g miękkiego
masła 80%200g
brązowego cukru4
jaja225g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia30g
kakao4 łyżki
mleka2
gruszkiMasło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Jeśli
masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy
jaja cały czas miksując.Do masy przesiewamy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dolewając
mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy.
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).Studzimy.Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną
czekoladą.SMACZNEGO :-)Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada.