Wykonanie
            Okrągła foremka o średnicy 26 cm230g miękkiego 
masła 80%200g 
brązowego cukru4 
jaja225g 
mąki pszennej2 łyżeczki 
proszku do pieczenia30g 
kakao4 łyżki 
mleka2 
gruszkiMasło ucieramy z 
cukrem na puszystą masę. Jeśli 
masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy 
jaja cały czas miksując.Do masy przesiewamy 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia i 
kakao. Dolewając 
mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy.
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta.Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).Studzimy.Przed podaniem można posypać 
cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną 
czekoladą.SMACZNEGO :-)Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada.