ßßß Cookit - przepis na Biszkopt czekoladowy z gruszkami

Biszkopt czekoladowy z gruszkami

nazwa

Wykonanie

Okrągła foremka o średnicy 26 cm
230g miękkiego masła 80%
200g brązowego cukru
4 jaja
225g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
30g kakao
4 łyżki mleka
2 gruszki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Jeśli masło jest twarde robimy to w garnku, lekko podgrzewając na małym ogniu. Następnie dodajemy jaja cały czas miksując.
Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dolewając mleko mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do foremki i wyrównujemy.
Gruszki myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na grube plastry, które układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 minut (do suchego patyczka).
Studzimy.
Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub polać rozpuszczoną czekoladą.
SMACZNEGO :-)
Dziś udało się też pobiegać. W lesie panowała iście wiosenna atmosfera! Aż dziw, że to niemal połowa listopada.
Źródło:http://peggiwkuchni.blogspot.com/2014/11/biszkopt-czekoladowy-z-gruszkami.html