Wykonanie
Lubię proste w smaku potrawy, takie jak warzywne zapiekanki. Dziś w mojej połączyłam aksamitny spód z puree ziemniaczanego, trochę ostrzejszą w smaku warstwę z
zielonego groszku, a wszystko jest zapieczone pod puszystą
śmietanowo-
serową czapką. Mówię Wam - rewelacja, wspaniały obiad :)





Składniki:Masa ziemniaczana:1-1,2 kg
ziemniaków1
jajko1
żółtko2 łyżki
masła1 łyżeczka
musztardyMasa z
groszku:1 duża puszka
zielonego groszku1 płaska łyżeczka
musztardy1
jajkokilka łyżek słodkiej
śmietany 18%sól,
pieprz do smakuMasa
śmietanowo-serowa:1 szklanka słodkiej
śmietany 18%4
jajka100 g. tartego
żółtego serasól,
pieprz do smakuDodatkowo:2 łyżki
startego sera do posypania
olej do posmarowania papieru i formy
bułka tartaPrzygotowanie:Wycinam z papieru do pieczenia dół formy (tortownicy). Tortownicę natłuszczam
olejem, wykładam dno papierem, posypuję całą
bułką tartą.Obrane
ziemniaki gotuję do miękkości, jeszcze gorące ucieram na puch z
masłem, doprawiam
solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Gdy trochę przestygną dodaję
musztardę,
żółtko i
jajko, dokładnie mieszam by powstała jednolita masa. Przekładam do wyłożonej papierem formy, wyrównuję powierzchnię i wstawiam na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.Odcedzam
groszek, odkładam 2 łyżki, a resztę duszę widelcem, doprawiam
solą i
pieprzem, dodaję
musztardę i
jajko. Powstałą masę wykładam na brzegi ziemniaczanego
spodu - by trochę uszczelnić brzegi tarty.Wszystkie składniki masy
śmietanowo-serowej ubijam trzepaczką, by się połączyły i wylewam na przygotowane w formie masy. Uwaga - może troszkę cieknąc na dole - warto postawić formę na większej blasze wyłożonej folią aluminiową. Na górę wysypuję odłożony wcześniej
groszek.Wstawiam formę do piekarnika nagrzanego do 215 stopni C. jeszcze na 25 minut. Na kilka minut przed końcem pieczenia posypuję całość resztą
sera. Podaję na gorąco, z
sosem czosnkowym lub
jogurtowym.Przepis autorski.







