ßßß Cookit - przepis na Pasztet z jajek

Pasztet z jajek

nazwa

Wykonanie

Pasztet z jajek zrobiłam pierwszy raz na Święta Wielkanocne. Jajka w połączeniu z koperkiem, natką pietruszki i szczypiorkiem sprawiły, że pasztet był bardzo aromatyczny, a do tego ładnie prezentował się na stole w towarzystwie innych potraw wielkanocnych. Najlepiej smakuje z chrzanem lub majonezem. Można podawać również na gorąco.
10 jajek ugotowanych na twardo
po pół pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku
3/4 szklanki bułki tartej
100 ml śmietany 18%
1 surowe jajko (żółtko oddzielamy od białka)
3 łyżki groszku z puszki
4 łyżki startego żółtego sera
1 łyżka masła
sól, pieprz
// 1 surowe jajko 10 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki z groszku puszki 100 ml śmietany 18% 4 łyżki startego żółtego sera pół pęczka po koperku, natki pietruszki i szczypiorku 1 łyżka masła 3/4 szklanki bułki tartej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>
[Listonic]
//
Jajka obieramy i kroimy niezbyt drobno. Zieleninę drobno siekamy. Masę jajeczną mieszamy z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką pietruszki, szczypiorkiem i zielonym groszkiem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wąską formę keksową, taką około 22 cm smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Wykładamy masę jajeczną, wyrównujemy powierzchnię, którą posypujemy lekko bułką tartą, żółtym serem i skrapiamy rozpuszczonym masłem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 35 minut.
Smacznego!
Źródło:http://tastefully.bloog.pl/id,329403102,title,Pasztet-z-jajek,index.html