Wykonanie

Pasztet z
jajek zrobiłam pierwszy raz na Święta Wielkanocne.
Jajka w połączeniu z
koperkiem,
natką pietruszki i
szczypiorkiem sprawiły, że pasztet był bardzo aromatyczny, a do tego ładnie prezentował się na
stole w towarzystwie innych potraw wielkanocnych. Najlepiej smakuje z
chrzanem lub
majonezem. Można podawać również na gorąco.10
jajek ugotowanych na twardopo pół pęczka
koperku,
natki pietruszki i
szczypiorku3/4 szklanki
bułki tartej100 ml
śmietany 18%1 surowe
jajko (
żółtko oddzielamy od
białka)3 łyżki
groszku z puszki4 łyżki startego
żółtego sera1 łyżka
masłasól,
pieprz// 1 surowe
jajko 10
jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki z
groszku puszki 100 ml
śmietany 18% 4 łyżki startego
żółtego sera pół pęczka po
koperku,
natki pietruszki i
szczypiorku 1 łyżka
masła 3/4 szklanki
bułki tartej';listonic_theme = "addToShoppingList1";document.write(" "); // ]]>[Listonic]//
Jajka obieramy i kroimy niezbyt drobno.
Zieleninę drobno siekamy. Masę jajeczną mieszamy z
bułką tartą,
śmietaną,
surowym żółtkiem,
koperkiem,
natką pietruszki,
szczypiorkiem i
zielonym groszkiem. Przyprawiamy
solą i
pieprzem.
Białko ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą jajeczną. Wąską formę keksową, taką około 22 cm smarujemy
margaryną i oprószamy
bułką tartą. Wykładamy masę jajeczną, wyrównujemy powierzchnię, którą posypujemy lekko
bułką tartą,
żółtym serem i skrapiamy rozpuszczonym
masłem. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 35 minut.Smacznego!