Wykonanie
Przepis na ten pasztet mam już od dawna,ładnych parę lat. Mimo,to nigdy nie miałam okazji go zrobić. Któregoś wieczoru jednak zebrałam wszystkie siły..iii tak oto jest. Przepis znalazłam kiedyś w jakimś czasopiśmie. Było,to ładne kilka lat temu,może 10..nawet nie pamiętam co,to dokładnie było,ale nie ważne. Pasztet jest :p Wyszedł i to naprawdę smaczny.Składniki:9
jajek ugotowanych na twardo1
białko1
żółtko1 szklanka
bułki tartejpęczek
szczypiorku100 ml
śmietany 18 %
sól i
pieprzgałka muszkatołowa1 łyżka
masła50 g
sera żółtegocebulaCebulę posiekaj i podsmaż na odrobinie
oleju.
Jajka drobno posiekaj i przełóż do miski.Do
jajek dodaj
cebulę,
śmietanę,
żółtko,
bułkę tartą i posiekany
szczypiorek. Dopraw
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wymieszaj.
Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do masy jajecznej,delikatnie przemieszaj.Całość przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie posyp
bułką tartą i
żółtym serem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 30-35 minut.