Wykonanie
Przyznam, że dawno dawno temu zraziłam się do
cukinii przez prostą potrawę, która wtedy wyjątkowo mi nie zasmakowała. Na szczęście od niedawna odkrywam to warzywo na nowo. A to dzięki wszelkim inspiracjom wokół, w tym dzięki moim znajomym, którzy niedawno przygotowali wspaniałą kolację właśnie z
cukinią w tle. Sama byłam zdziwiona, jak to wszystko mi smakowało. Na
stole znalazł się
między innymi ów pasztet. Polecam! :)
Składniki:3 szklanki
cukinii startej na dużych oczkach3
jajka (osobno
żółtka i
białka)2 duże starte
cebule1,5 szklanki
bułki tartej200 g startego
żółtego serasól i
pieprzPrzygotowanie:
Cukinię wymieszać z
żółtkami, a następnie dodać
cebule,
bułkę tartą,
ser żółty,
sól i
pieprz i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać do pozostałych składników i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki o długości 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. To ułatwi późniejsze wyjęcie gotowego pasztetu. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 C przez około 45 minut. Upieczony pasztet najlepiej wyjmować z formy, kiedy jest zupełnie przestudzony. Dzięki temu lepiej zachowa swój kształt. Podawać sam lub z dodatkami wedle uznania. Smacznego!