ßßß Cookit - przepis na Pasztet z jajek i ziół

Pasztet z jajek i ziół

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
jajka 10 sztuk
koperek 0,5 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczek
szczypiorek 0,5 pęczek
bułka tarta 0,75 szklanek
śmietana 100 mililitrów
jajka 1 sztuk
groszek konserwowy 3 łyżek stołowych
ser żółty 4 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
pieprz według uznania
sól według uznania
Wykonanie:
Ugotowane na twardo 10 jaj obrać i niezbyt drobno posiekać. Posiekane jajka wymieszać z bułką tartą, śmietana, surowym jajkiem, posiekanym koperkiem, posiekaną natka oraz posiekanym koperkiem i z groszkiem. Mieszając, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ubić białko ze szczypta soli na sztywna pianę i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do natłuszczonej i obsypanej bułka tarta formy keksowej. Wyrównać powierzchnię, oprószyć bułka tartą oraz startym żółtym serem i skropić stopionym masłem. Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zrumieniony pasztet wyjąć z formy i podawać gorący albo na zimno z chrzanem lub sosem pomidorowym.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Jaj
Potrawy z serem
Wielkanoc
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11908/Pasztet-z-jajek-i-ziol