ßßß Cookit - przepis na Jajka faszerowane na ciepło

Jajka faszerowane na ciepło

nazwa

Wykonanie

Dawno nie robiłam jajek faszerowanych na ciepło.
To było danie, które jako jedyne nauczyłam się robić na zajęciach ZPT (czyli zajęciach praktyczno-technicznych) w podstawówce (wieki całe temu;)
Robię je z zwykle bez żadnych dodatków, dzisiaj wersja z żółtym serem. Można też dodać przesmażone z cebulą pieczarki.
Składniki:
* 5 jajek ugotowanych na twardo
* cebula
* 1-2 łyżki startego żółtego sera
* sól, pieprz
* czosnek - ja dodaję do wszystkiego, ale można pominąć
* łyżka majonezu kieleckiego lub śmietany lub masła
* koperek lub inne zielone
* bułka tarta - można pominąć (zwłaszcza pominięcie zalecane na I fazie MM)
Jajka po wystudzeniu rozcinam ostrym nożem na pół. Wyjmuję łyżeczką zawartość, dorzucam drobno posiekaną cebulę, przyprawy i rozdrabniam. Używam tłuczka do ziemniaków (taki z dziurami). Można drobno posiekać, ale raczej nie miksować, bo zrobi się wtedy pasta.
Napełniam masą skorupki, ugniatam i posypuję odrobiną bułki tartej, a następnie smażę na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę do zrumienienia.
Proste, szybkie i bardzo smaczne danie:)
Komentarze
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2010/03/jajka-faszerowane-na-ciepo.html