Wykonanie
Miękkie,
brokułowo-
serowe wnętrze, w chrupiącej panierce.Tak w
skrócie można określić dzisiejszą potrawę.Nie do końca są to krokiety, bo nie ma tu naleśnika.Dzięki temu przygotowuje się je bardzo szybko,szczególnie gdy można wykorzystać
ziemniaki z poprzedniego dnia.

Składniki: (ok 10 krokietów)25 dkg ugotowanych
ziemniaków25 dkg
brokuła1
jajko15 dkg
startego sera żółtego
sólpieprzpanierka:1 rozmącone
jajkomąkabułka tartaolej do smażenia


Sposób wykonania:Ugotowane (wystudzone)
ziemniaki dobrze ugnieść tłuczkiem.
Brokuł (bez grubej łodygi) wrzucić na wrzątek i gotować ok.5 minut. Odcedzić i wystudzić. Rozdrobnić widelcem.Dodać
jajko,
starty ser. Doprawić
solą i
białym pieprzem. Zagnieść na jednolitą masę.Z przygotowanej masy lepić podłużne krokiety. Obtoczyć w
mące,
jajku i
bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony na złoty kolor.Wykładać na ręczniki papierowe. Podawać dopóki są gorące, a
ser pięknie ciągnący :)Pysznie smakują z
sosem jogurtowym lub z surówką z
kiszonej kapusty.Smacznego :)

Ps. To wyjątkowo tanie danie. Jego koszt nie przekracza 10 zł
ziemniaki 0,50 zł
brokuł ok 3,00 zł
jajko 0,60 zł
ser żółty 3,75 złpanierka ok 1 , 50 zł