ßßß Cookit - przepis na Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~

Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~

nazwa

Wykonanie

Pyszne ziemniaczane kotleciki z puszystym piree w środku otoczone chrupiącą skórką o lekko pikantnym smaku. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie: http://www.mniammniam.com/Ziemniaczane_paluszki___Patates_koftesi-5975p.html .
Składniki:
8-7 średnich ziemniaków
1 szklanka startego żółtego sera o pikantnym smaku
5-6 łyżek mąki
1 kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki
1 jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i pieprz
Oczyszczone ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do średniej miękkości.
Ziemniaki w mundurkach,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ugotowane ziemniaki przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy: ser, jajko, mąkę, natkę pietruszki, sól oraz pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.
Przed zmieszaniem....................................................................
Z masy formujemy niezbyt duże i grube paluchy, a następnie każdy obtaczamy w bułce tartej.
Obtaczanie w bułce tartej........................................................
Panierowane paluchy..............................................................
Panierowane paluchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor.
Smażenie...........................................................................
Usmażone paluchy kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące . Smacznego!
Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~...............................................
I jeszcze jedno ujęcie............................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/07/Ziemniaczane-paluchy-Patates-Koftesi.html