Wykonanie
Pyszne ziemniaczane kotleciki z puszystym piree w środku otoczone chrupiącą skórką o lekko pikantnym smaku. Orginalny przepis znajdziecie na tej stronie: http://www.mniammniam.com/Ziemniaczane_paluszki___Patates_koftesi-5975p.html .Składniki:8-7 średnich
ziemniaków1 szklanka startego
żółtego sera o pikantnym smaku5-6 łyżek
mąki1 kopiasta łyżka posiekanej
natki pietruszki1
jajkobułka tarta do panierowania
olej do smażenia
sól i
pieprzOczyszczone
ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do średniej miękkości.
Ziemniaki w mundurkach,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Ugotowane
ziemniaki przecedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Zimne
ziemniaki obieramy i miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę do
mięsa. Do ziemniaczanej masy dodajemy:
ser,
jajko,
mąkę,
natkę pietruszki,
sól oraz
pieprz i dokładnie wszystko razem mieszamy.
Przed zmieszaniem....................................................................Z masy formujemy niezbyt duże i grube paluchy, a następnie każdy obtaczamy w
bułce tartej.
Obtaczanie w
bułce tartej........................................................
Panierowane paluchy..............................................................Panierowane paluchy smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowy kolor.
Smażenie...........................................................................Usmażone paluchy kładziemy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące . Smacznego!
Ziemniaczane paluchy ~~Patates Koftesi~~...............................................
I jeszcze jedno ujęcie............................................................