Wykonanie
Pyszna propozycja na niedzielny (i nie tylko) obiad. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego pt.
Mięso na różne sposoby.
Składniki:2
piersi kurczaka2 plasterki
żółtego sera2 łyżeczki posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprzmąka,
bułka tarta,
jajko do panierki
olej do smażeniaSposób przygotowania:1. Filety rozbić tłuczniem uważając, by nie uszkodzić
mięsa. Posolić i popieprzyć.2. Każdy płat
mięsa posypać
natką pietruszki, ułożyć plaster
sera i złożyć. Mocno ścisnąć brzegi lub spiąć wykałaczkami.3. Panierować kotlety najpierw w
mące,
potem jajku oraz
bułce tartej.4. Smażyć na rozgrzanym
oleju prze ok. 3 minut z obu stron.
Potem zmniejszyć płomień i dosmażyć.5. Odsączyć z nadmiaru
oleju na papierowym ręczniku. Podawać z ziemniaczanym piure oraz surówką.
SMACZNEGO :)