Wykonanie
Też macie odwieczny dylemat co robić z
ziemniakami, które pozostały od obiadu?Niestety, ja nie umiem ugotować ich nigdy "akurat" :( i zawsze zostają od obiadu jakieś 2-3
ziemniaki. Staram się wtedy ponownie przetworzyć je na jakieś smaczne danie np. kluski czy krokiety.A ponieważ ostatnio oprócz
ziemniaków zostały mi
brokuły i podsmażone
pieczarki - dodałam
starty ser i zrobiłam całkiem smaczne krokieciki, które zjedliśmy jako danie obiadowe: mąż z dodatkiem gulaszu, a ja z surówką i domowymi
buraczkami.

Składniki:3 średnie
ziemniaki1
brokuł200g
pieczarek2
cebule15dkg
sera żółtegosólpieprzsłodka papryka1
jajko2 łyżki
mąki3-4 łyżki
bułki tartejolejWykonanie:
Ziemniaki gotujemy, studzimy, przeciskamy przez praskę.
Brokuł gotujemy, studzimy, dusimy widelcem.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na
oleju. Po podsmażonej
cebuli dodajemy pokrojone w kosteczkę
pieczarki. Mieszamy i smażymy do momentu odparowania
wody. Studzimy. W dużej misce mieszamy wszystkie ugotowane wcześniej składniki:
ziemniaki,
brokuły,
pieczarki z
cebulą oraz starty ma małych oczkach
ser. Solimy i
pieprzymy do smaku, dodajemy
paprykę bądź inne ulubione
przyprawy (farsz powinien być dość mocno przyprawiony). Wilgotnymi dłońmi formujemy podłużne krokiety, które panierujemy w
mące, rozkłóconym
jajku i
bułce tartej. Smażymy na dość mocno rozgrzanym
oleju z każdej strony na złoty kolor. (nie dłużej niż do zrumienienia się
bułki, przy dłuższym smażeniu lub jeśli
olej będzie za mało gorący krokiety mogą się rozpadać). Podajemy z ulubionym sosem na ciepło np.
pieczarkowym, lub z ulubioną surówką, albo na zimno np. z
sosem czosnkowym.
