ßßß
Składniki:25 dkg ugotowanych ziemniakówOkoło 30 dkg brokuła1 jajko20 dkg startego sera żółtegoSól, pieprz1 rozmącone jajkomąkabułka tartaolej do smażeniaSposób wykonania:Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną, odcedzamy i ostudzamy. Brokuł tniemy na małe różyczki i gotujemy na parze. Następnie ziemniaki przepuszczamy przez praskę, dodajemy rozdrobiony widelcem brokuł, starty ser, czosnek i jajko. Wszystko dobrze zagniatamy na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Ciasto formujemy na małe podłużne krokiety, optaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Odsączamy na papierowym ręczniku. W każdy wbijamy patyczek do szaszłyka. Możemy podawać z dipem czosnkowym. 😉