Wykonanie
Bardzo pyszne :) Klopsiki są ostre i wyraziste w smaku, a sos cudownie delikatny, razem smakują wyśmienicie. I choć to danie
mięsne, to w
sumie bardzo szybkie do przygotowania, pod warunkiem że mamy gotowy rosół. Polecam, wypróbujcie !



Składniki:300 g.
mielonego mięsa wołowego2 łyżki posiekanego
szczypiorku1 czerwona
papryczka chili bez pestek1 ząbek
czosnku1
jajko2 łyżki
bułki tartej0,5 łyżeczki suszonego
majerankuszczypta
currysól,
pieprz do smaku
olej do smażeniaSos:1,5 szklanki rosołu (
bulionu)kilka gałązek świeżego
lubczyku (lub 1 łyżeczka suszonego)2 łyżki
śmietany 18%2 łyżeczki
mąki pszennejsól,
pieprz do smakususzone
płatki chiliszczypiorek do posypaniaPrzygotowanie:
Mięso przekładam do miski, dodaję
jajko,
bułkę tartą, drobniutko posiekany
szczypiorek i papryczkę, przeciśnięty przez praskę
czosnek. Mieszam dokładnie, doprawiam
majerankiem,
curry,
solą i
pieprzem. formuję kulki wielkości dużego
orzecha włoskiego, smażę je na rumiano na niewielkiej ilości
oleju.W garnku podgrzewam rosół (
bulion) z
lubczykiem, gdy kulki
mięsne się usmażą przekładam je do garnka i gotuję na małym ogniu ok. 15 minut, po czym wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam. Hartuję
śmietanę z kilkoma łyżkami sosu, dodaję
mąkę i dokładnie mieszam, po czym przelewam tę zawiesinę do garnka i mieszam. Doprawiam
solą,
pieprzem płatkami chili. Przekładam z powrotem klopsiki i duszę jeszcze 10 minut. Podaję np. z
makaronem, posypane
szczypiorkiem.Przepis autorski.




