Wykonanie
Dzień dobry!Mimo iż lubimy poznawać nowe smaki i wymyślne dania, to czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w
sosie pieczarkowym. Proste, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu :-).

Składniki:500 g
mielonego mięsa z indyka1
jajko3 ząbki
czosnkugarść liści
szałwiikilka gałązek
tymiankusól,
pieprzbułka tarta1 kg
pieczarek300 ml
śmietany 18%100 ml
bulionuolej do smażenia1 łyżka
mąki pszennejWykonanie:Do
mięsa mielonego dodajemy
jajko, posiekany
czosnek i
szałwię, oberwane listki z
tymianku,
sól,
pieprz i odrobinę
bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w
bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym
oleju, aby się zarumieniły z każdej strony.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dusimy aż puszczą
wodę, dodajemy
bulionu i
śmietanę wymieszaną z
mąką, zahartowaną odrobiną gorącego
bulionu, powoli dodajemy do
pieczarek, ciągle mieszając. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Zmniejszamy ogień i wkładamy pulpety do sosu, dusimy ok. 20-30 minut, aż pulpety nie będą surowe. Gotowe danie posypujemy dodatkową porcją świeżego
tymianku.

Smacznego!