ßßß Cookit - przepis na Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

Pulpety z indyka w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Mimo iż lubimy poznawać nowe smaki i wymyślne dania, to czasem nachodzi nas ochota na prostą, domową kuchnię. I takie też są pulpety w sosie pieczarkowym. Proste, smaczne, sycące i szybkie w przygotowaniu :-).
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
3 ząbki czosnku
garść liści szałwii
kilka gałązek tymianku
sól, pieprz
bułka tarta
1 kg pieczarek
300 ml śmietany 18%
100 ml bulionu
olej do smażenia
1 łyżka mąki pszennej
Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekany czosnek i szałwię, oberwane listki z tymianku, sól, pieprz i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy i formujemy pulpety. Każdy obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy je na rozgrzanym oleju, aby się zarumieniły z każdej strony.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i dusimy aż puszczą wodę, dodajemy bulionu i śmietanę wymieszaną z mąką, zahartowaną odrobiną gorącego bulionu, powoli dodajemy do pieczarek, ciągle mieszając. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Zmniejszamy ogień i wkładamy pulpety do sosu, dusimy ok. 20-30 minut, aż pulpety nie będą surowe. Gotowe danie posypujemy dodatkową porcją świeżego tymianku.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2015/10/pulpety-z-indyka-w-sosie-pieczarkowym.html