Wykonanie
Choć
kurczak jest marynowany w słodkiej
wiśniówce, to zarówno dodatek
papryczki jalapeno jak i pikantnego sosu chipotle prosto z gorącego Meksyku rozpali Wasz apetyt :)Zapraszam do sklepu Arriba po meksykańskie wspaniałości !



Składniki:1 mały
filet z kurczaka1 średnia
cebula1 łyżka
oleju0,5 łyżeczki
majerankuduża szczypta
soliduża szczypta czarnego mielonego
pieprzu1
papryczka jalapeno ze sklepu Arriba (bez pestek)0,5 łyżeczki ciemnego
cukru2-3 łyżki
wiśniówkikilka listków
rukoli1
bułka z
czarnuszką (użyłam mojej, przepis TUTAJ)
majonez do posmarowania
bułkisos Chipotles mielone ciemne ze sklepu ArribaPrzygotowanie:
Filet z kurczaka kroję na małe kawałki, przekładam do miseczki, lekko
solę i
pieprzę, dodaję
sherry,
majeranek, pół łyżki
oliwy i posiekaną drobno
papryczkę jalapeno. Odstawiam
mięso na pół godziny do lodówki do zamarynowania. Rozgrzewam pozostałą
oliwę na patelni, wrzucam
kurczaka i szybko obsmażam, po czym dodaję posiekaną
cebulę, przykrywam i smażę razem kilka minut, aż
mięso zacznie się rumienić. Dodaję
cukier, smażę chwile, ewentualnie doprawiam
solą dla równowagi.Podgrzaną
bułkę kroję na pół, smaruję ją
majonezem, układam
rukolę a na niej podsmażone kawałki
kurczaka z
papryczką jalapeno i
cebulą. Ozdabiam kanapkę posiekaną czerwoną papryczką, podaję z sosem chipotes.Przepis autorski.