Wykonanie
Roladki są naprawdę wyśmienite, rozpływają się w ustach. Dusiły się długo z
cebulą, i to z niej powstał pyszny, bardzo pachnący sos.
Mięso rozbiłam dość mocno, by powstały cienkie płaty; doprawiłam je
musztardą,
solą i
pieprzem, nadziałam
wędzonym boczkiem i liśćmi
rukoli.




Składniki :4 duże
filety z kurczaka24 liście
rukoli8 plastrów
boczku wędzonego2-3 łyżki niezbyt ostrej
musztardysól,
pieprzodrobina suszonego
majerankuolej do smażenia1 duża
cebula0,5 płaskiej łyżeczki słodkiej, mielonej
paprykiwoda1,5 łyżeczki
mąki pszennejPrzygotowanie :Oczyszczone filety przekrajam wzdłuż na pół i każdą część rozbijam dość cienko tłuczkiem, uważając żeby
mięso się nie przerwało. Oprószam je
solą,
majerankiem i
pieprzem, smaruję lekko
musztardą, po czym na każdym płacie układam po 3 liście
rukoli i po jednym plastrze
boczku. Zwijam
mięso w roladkę, spinam. Tak przygotowane roladki podsmażam po kilka minut z każdej strony na niewielkiej ilości
oleju. Obraną
cebulę kroję cienko, na patelni odsuwam
mięso na jej brzegi, a na środku układam
cebulę, lekko ją
solę i pod pokrywką smażę na małym ogniu, aż się zeszkli. W międzyczasie lekko przewracam roladki - im będzie to spokojniejszy i wolniejszy proces, tym
mięso będzie smaczniejsze. Gdy
cebula jest mięciutka, dodaję jeszcze pół łyżeczki
musztardy do
cebuli, mieszam i duszę ok. 10 minut. Po tym czasie dolewam ok. pół szklanki
wody i dalej wszystko duszę pod przykryciem. Dodaję
paprykę, mieszam, uzupełniam
wodę - łącznie proces duszenia
mięsa (już z
cebulą) trwa ok. godziny. Powinien wytworzyć się dość gęsty sos, doprawiam go do smaku
solą i
pieprzem, dolewam jeszcze trochę
wody. W 3 łyżkach lekko przestudzonego sosu dokładnie mieszam
mąkę, zawiesinę dodaję do reszty, mieszam do zgęstnienia. Całość duszę jeszcze kilka minut. Przed podaniem wyjmuję szpilki/wykałaczki.Przepis autorski.




