Wykonanie
Dziś mam dla Was przepis na pierogi z
mięsem drobiowym. Jest to idealny poniedziałkowy obiad z
mięsa i warzyw z niedzielnego rosołu. Dzięki współpracy z
marką Russell Hobbs testuję dla Was najnowszy Bender ręczny 6 w 1 z kolekcji Aura . Z jego pomocą można zrobić niemal wszystko – od podstawowego mieszania, przez sosy, po bardzo złożone przepisy.Oprócz standardowych opcji mieszania i ubijania, urządzenie ma 1 , 2-litrową miskę z dyskiem do ucierania, krojenia i szatkowania. Bender jest łatwy w użyciu i przyjemny dla oka dzięki czystej, eleganckiej bieli.Cena według mnie za tak wielofunkcyjne urządzenie jest dość przystępna. W sklepach internetowych można kupić go już od 240 zł. W Saturnie kosztuje 319 zł. Osobiście wolę blender ręczny od tradycyjnego robota wielofunkcyjnego, ponieważ jest poręczny, łatwy w użyciu i co najważniejsze myciu.O zaletach i wadach Bendera ręcznego 6 w 1 Aura opowiem Wam za tydzień w kolejnym wpisie. Musze jeszcze trochę pogotować razem z nim, aby moja opinia była rzetelna.Pierogi z
mięsem drobiowym robię zawsze gdy gotuję
bulion lub rosół. Często pierogi są wówczas drugim daniem, a czasami wkładam warzywa i
mięso na noc do lodówki i na drugi dzień mam już przygotowane produkty na farsz.Do przygotowania farszu niezbędny jest blender, malakser lub rozdrabniacz. Wkładam do niego wszystkie składniki i w kilka sekund mam gotowy farsz. Znacznie ułatwia i przyśpiesza to pracę nad całością dania.Pierogi z
mięsem zawszę serwuję smażone, ponieważ przyrządzane właśnie w taki sposób są dla mnie najpyszniejsze.Składniki, na ok. 50 sztuk:Ciasto:600 g
mąki pszennej (typ 500 lub 550)1 łyżeczka
soli400 ml wrzącej
wody60 g
masłaFarsz:3 pojedyncze
piersi z kurczaka ugotowane w rosole2 duże
marchewki ugotowane w rosole1
korzeń pietruszki ugotowany w rosole½
selera ugotowanego w rosole1 duża
cebula1 łyżeczka mielonej wędzonej
papryki lub
słodkiej papryki1 łyżka
masła do smażenia1 łyżeczka
majerankusól,
pieprzolej do smażeniaWykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól. Do gorącej
wody włożyć
masło i roztopić, stopniowo wlewać do
mąki, mieszając wszystko łyżką. Połączyć składniki i wyłożyć je na podsypaną
mąką stolnicę. Zagniatać ciasto przez około 5 minut aż będzie gładkie i miękkie. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie przygotować farsz.
Cebulę pokroić za pomocą Bendera ręcznego 6 w 1 Aura, używając tarczy do krojenia ( jeśli nie mamy w domu rozdrabniacza można
cebulkę drobno posiekać).
Następnie
cebulkę podsmażyć na złoty kolor na masełku.
W misie miksującej Bendera Aura rozdrobnić
mięso z piersi kurczaka. Za pomocą otworu w misie stopniowo rozdrabniać kolejne partie
mięsa.
Następnie do
mięsa dodać ugotowane warzywa i miksować pulsacyjnie, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masę przełożyć do miski. Dodać do niej podsmażoną
cebulkę, mieloną
paprykę,
majeranek,
sól i
pieprz. Wyrobić na jednolitą masę. Spróbować masy i w miarę własnego gustu dodać więcej
soli lub
pieprzu.* Farsz powinien być dość intensywnie doprawiony, tak aby smak był dobrze wyczuwalny w pierogu, a nie jałowy.
Ciasto na pierogi podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać, resztę trzymać pod przykryciem. Ciasto rozwałkować na cienki placek, podsypując stolnicę
mąką. Szklanką lub obręczą wycinać kółka, na środek nakładać odrobinę farszu. Pieróg złożyć na pół z nadzieniem w środku. Zlepić brzegi.
W garnku zagotować
wodę z łyżeczką
soli. Zmniejszyć ogień i wkładać partiami ( po 15 sztuk). Pierogi gotować (od momentu wypłynięcia) na średnim ogniu przez 3 minuty. Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na talerzach zachowując odstępy.
Na patelni rozgrzać
olej, a następnie usmażyć na nim pierogi na złoty kolor.
* Po dokładnym osuszeniu pierogi można przechowywać (w plastikowych pojemnikach) w lodówce do 2 dni.