Wykonanie
Cześć :)Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra.

Pasztet z
czerwonej soczewicy :)Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest
Trufla.W przepisie nasze małe modyfikacje.Składniki:1 szklanka
czerwonej soczewicy1 szklanka
wody1/2
cebuli2 łyżki
oleju roślinnego2 szczypty
soli2 szczypty
majeranku1 łyżeczka
octu balsamicznego1 szczypta
pieprzu1 łyżeczka
musztardy jałowcowej (opcjonalnie)Krakowskie Talarki LajkonikWykonanie:
Soczewicę zalewamy
wodą i gotujemy na średnim ogniu do miękkości.Jeśli za szybko wchłonie całą
wodę, dodajemy kilka łyżek i gotujemy dalej.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na
oleju, na złoto-brązowo.Lekko przestudzoną
soczewicę i wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy.

Jeśli chcemy podać pasztet w taki sposób jak na zdjęciach - masę umieszczamy w szprycy - odradzam rękaw cukierniczy, ponieważ masa jest zbyt gęsta i twarda i mój rękaw zwyczajnie pękł przy pierwszej próbie wyciśnięcia jej :)Na talarki wyciskamy małe rozetki, dekorujemy np. drobno pokrojoną
papryką lub innym warzywem, czy też
ziołami.Smacznego!