ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z czerwonej soczewicy

Paszteciki z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Cześć :)
Chciałabym zaproponować Wam zdrową przekąskę na zbliżającego się Sylwestra.
Pasztet z czerwonej soczewicy :)
Przepis pochodzi z 1 numeru KUKBUK'a, a jego autorką jest Trufla.
W przepisie nasze małe modyfikacje.
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka wody
1/2 cebuli
2 łyżki oleju roślinnego
2 szczypty soli
2 szczypty majeranku
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 szczypta pieprzu
1 łyżeczka musztardy jałowcowej (opcjonalnie)
Krakowskie Talarki Lajkonik
Wykonanie:
Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy na średnim ogniu do miękkości.
Jeśli za szybko wchłonie całą wodę, dodajemy kilka łyżek i gotujemy dalej.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, na złoto-brązowo.
Lekko przestudzoną soczewicę i wszystkie pozostałe składniki umieszczamy w naczyniu i blendujemy.
Jeśli chcemy podać pasztet w taki sposób jak na zdjęciach - masę umieszczamy w szprycy - odradzam rękaw cukierniczy, ponieważ masa jest zbyt gęsta i twarda i mój rękaw zwyczajnie pękł przy pierwszej próbie wyciśnięcia jej :)
Na talarki wyciskamy małe rozetki, dekorujemy np. drobno pokrojoną papryką lub innym warzywem, czy też ziołami.
Smacznego!
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2012/12/paszteciki-z-czerwonej-soczewicy.html