Wykonanie
Składniki / Ingredients:4 sztuki
cebuli żółtej / 4 pieces of onion yellow
wędzony boczek (ilość i rodzaj zależy od gustu) / smoked bacon (quantity and type depends on your taste)1 szklanka
wody przegotowanej / 1 cup of boiled waterszczypta
papryki ostrej / pinch of hot
paprikaszczypta
pieprzu / pinch of pepperszczypta
soli / pinch of salt1 łyżeczka
majeranku / 1 teaspoon marjoram
olej do smażenia / oil for fryingSposób przygotowania / Preparation:Przygotowanie: 30 min, duszenie: 20 min, ilość porcji: 4Najpierw kroimy
boczek na paski i wrzucamy go na rozgrzaną patelnię (patelnia musi być głęboka i z przykrywką).
Cebulę kroimy na cienkie półkola (ja użyłam szatkownicy). Gdy
boczek się zarumieni wrzucamy
cebulę i podsmażamy aż
cebula zmięknie.
Potem przykręcamy gaz, dodajemy
wodę,
przyprawy i dobrze mieszamy ze sobą składniki. Przykrywamy patelnię przykrywką i całość dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Podajemy na ciepło z grzankami z
chleba.*****First, we cut the bacon into strips and put it into the hot pan (a pan must be deep and has lid). We cut the onion into
thin half-circle (I used a cabbage slicer). When the bacon is brown, we put onions and we fry until the onion has softened. Then, we turn down the gas, we add water, spices and we mix all components together
very well. We cover lid on the pan and we cook all on low heat for about 20 minutes. We
serve hot dish with croutons of bread.