Wykonanie
Cześć =) Dzisiejsza wersja zupy grochowej jest prostsza i lżejsza od typowych wielomięsnych grochówek, aczkolwiek dostarczająca podobnych walorów
smakowych i bardzo sycąca. Został do niej użyty zielony
groch łuskany oraz, jako wkładka
mięsna,
wędzony boczek =)

Potrzebne będą (na 4-6) porcji:- ok. 650g suchego
grochu- 2
listki laurowe- 2,25 litra
wody- 200g
wędzonego boczku- 1
por- 1
cebula-
sól,
pieprz,
majeranek- słodka lub
ostra papryka
Sposób wykonania:1)
Groch gotujemy w wodzie z listkami laurowymi przez ok. 2 godziny, aż będzie miękki, rozpadający się.

2) Na patelni podsmażamy
boczek, a gdy się wytopi na skwarki dodajemy drobno pokrojonego
pora i
cebulę i smażymy do miękkości.3) Dodajemy zawartość patelni do garnka z ugotowanym
grochem, przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut i w razie potrzeby dodajemy trochę
wody, jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta.

4) Podajemy porcje posypane
papryką.Smacznego =)Agnieszka