ßßß Cookit - przepis na Zupa grochowa (3)

Zupa grochowa (3)

nazwa

Wykonanie

Cześć =) Dzisiejsza wersja zupy grochowej jest prostsza i lżejsza od typowych wielomięsnych grochówek, aczkolwiek dostarczająca podobnych walorów smakowych i bardzo sycąca. Został do niej użyty zielony groch łuskany oraz, jako wkładka mięsna, wędzony boczek =)
Potrzebne będą (na 4-6) porcji:
- ok. 650g suchego grochu
- 2 listki laurowe
- 2,25 litra wody
- 200g wędzonego boczku
- 1 por
- 1 cebula
- sól, pieprz, majeranek
- słodka lub ostra papryka
Sposób wykonania:
1) Groch gotujemy w wodzie z listkami laurowymi przez ok. 2 godziny, aż będzie miękki, rozpadający się.
2) Na patelni podsmażamy boczek, a gdy się wytopi na skwarki dodajemy drobno pokrojonego pora i cebulę i smażymy do miękkości.
3) Dodajemy zawartość patelni do garnka z ugotowanym grochem, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze kilka minut i w razie potrzeby dodajemy trochę wody, jeśli zupa wydaje się zbyt gęsta.
4) Podajemy porcje posypane papryką.
Smacznego =)
Agnieszka
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2015/05/zupa-grochowa-3.html