ßßß Cookit - przepis na Pieczone pomidory nadziewane ryżem z marchewką i zielonym groszkiem

Pieczone pomidory nadziewane ryżem z marchewką i zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Tyle jeszcze jest letniego smaku w pomidorach, że staram się je wykorzystywać maksymalnie; dopóki są słodkie, soczyste i naturalne. Zimowe pomidory to dla mnie zaledwie smętne wspomnienie lata.
Sprawdziłam je dziś w wersji zapiekanej z ryżem z groszkiem i marchewką, który mam okazję wypróbować dzięki sklepowi SYS . To jedna z genialnych w swej prostocie mieszanek, których od kilku dni próbuję; tak proste że aż cudowne :) Wiecie, jak taka mała torebeczka z gotowymi składnikami ułatwia pracę? Jestem raczej zwolenniczką przygotowywania wszystkiego od podstaw, ale z ręką na sercu mówię, że ludzie w firmie SYS doskonale wiedzą co robią :) Polecam Wam wszystko, co do tej pory miałam okazję sprawdzić, czyli kaszę jęczmienną z soczewicą, która wykorzystałam w zapiekance z łososiem i dynią, czy ryż ze szpinakiem - idealnie się sprawdził w gołąbkach z kurczakiem. Wytłumaczenie musi być proste: składniki są naturalne, bez chemii, przygotowywane z uwagą i dbałością. Czyli jak w kuchni- bez malutkiej choćby dozy miłości jedzenie nie ma smaku :)
Nie mówię Wam tego wszystkiego dlatego, że tak wypada - mówię Wam to dlatego, bo produkty firmy SYS są po prostu WYŚMIENITE.
Składniki(10 sztuk):
10 średnich pomidorów
kilka pieczarek + 1 łyżka oleju do smażenia
2-3 łyżki startego żółtego sera
10 plastrów chudego bekonu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ryż z groszkiem i marchewką (zawartość 1 torebki) ze sklepu SYS gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przesypuję do miski. Oczyszczone pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na niewielkiej ilości oleju, dokładam do ryżu. Dodaję starty ser i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem i mieszam dokładnie.
Odcinam górną część pomidorów i wydrążam środki, napełniam je w całości ryżem.
Dno blaszki do pieczenia wykładam połową plastrów bekonu, układam w niej pomidory. Każdy pomidor lekko posypuję serem i przykrywam różyczką z bekonu (połowa plastra). Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. pół godziny, na końcu włączam funkcję rożna. Podaję na gorąco ze świeżymi warzywami.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/pieczone-pomidory-nadziewane-ryzem-z.html