Wykonanie
Tyle jeszcze jest letniego smaku w pomidorach, że staram się je wykorzystywać maksymalnie; dopóki są słodkie, soczyste i naturalne. Zimowe
pomidory to dla mnie zaledwie smętne wspomnienie lata.Sprawdziłam je dziś w wersji zapiekanej z
ryżem z
groszkiem i
marchewką, który mam okazję wypróbować dzięki sklepowi SYS . To jedna z genialnych w swej prostocie mieszanek, których od kilku dni próbuję; tak proste że aż cudowne :) Wiecie, jak taka mała torebeczka z gotowymi składnikami ułatwia pracę? Jestem raczej zwolenniczką przygotowywania wszystkiego od podstaw, ale z ręką na
sercu mówię, że ludzie w firmie SYS doskonale wiedzą co robią :) Polecam Wam wszystko, co do tej
pory miałam okazję sprawdzić, czyli
kaszę jęczmienną z
soczewicą, która wykorzystałam w zapiekance z
łososiem i
dynią, czy
ryż ze
szpinakiem - idealnie się sprawdził w gołąbkach z
kurczakiem. Wytłumaczenie musi być proste: składniki są naturalne, bez chemii, przygotowywane z uwagą i dbałością. Czyli jak w kuchni- bez malutkiej choćby dozy miłości jedzenie nie ma smaku :)Nie mówię Wam tego wszystkiego dlatego, że tak wypada - mówię Wam to dlatego, bo produkty firmy SYS są po prostu WYŚMIENITE.
Składniki(10 sztuk):10 średnich
pomidorówkilka
pieczarek + 1 łyżka
oleju do smażenia2-3 łyżki startego
żółtego sera10 plastrów chudego
bekonu2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:
Ryż z
groszkiem i
marchewką (zawartość 1
torebki) ze sklepu SYS gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, przesypuję do miski. Oczyszczone
pieczarki kroję w plasterki i podsmażam na niewielkiej ilości
oleju, dokładam do
ryżu. Dodaję
starty ser i przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawiam
solą i
pieprzem i mieszam dokładnie.Odcinam górną część
pomidorów i wydrążam środki, napełniam je w całości
ryżem.Dno blaszki do pieczenia wykładam połową plastrów
bekonu, układam w niej
pomidory. Każdy
pomidor lekko posypuję
serem i przykrywam różyczką z
bekonu (połowa plastra). Wstawiam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C. na ok. pół godziny, na końcu włączam funkcję rożna. Podaję na gorąco ze świeżymi warzywami.Przepis autorski.