Wykonanie
Tani Talerz miał gości.Tani Talerz ugościł gości iście gościnnym daniem -
bobem.Nie brzmi wytwornie? Ale tak smakuje!Przygotowanie zabrało nam chwilkę, ale warto było.Goście ugoszczeni.SKŁADNIKI:500 g
makaronu (lumaconi, farfale, muszle lub inny który lubicie)700 g
bobu500 g
pieczarek4 ząbki
czosnku250 ml
śmietany kremówki20 dkg
sera żółtegoolej do smażenia
sól,
pieprzWYKONANIE:
Bób gotujemy w dużej ilości
wody 15-20 min (my stosujemy metodę "aż się ugotuje"), odcedzamy i obieramy z łupinek. Tylko żeby nam się nikt nie poparzył!!Z
makaronem robimy to samo -
makaron +
sól + duża ilość
wody.Na rozgrzaną patelnię wlewamy 4-5 łyżek
oleju wrzucamy posiekany/starty
czosnek i chwilę smażymy. Kroimy
pieczarki i wrzucamy na patelnię, smażymy. Gdy już się usmażą dodajmy
bób, podsmażamy chwilę i wlewamy
śmietanę kremówkę. Pilnujemy, żeby się nie zważyła, więc teraz już cały czas delikatnie mieszamy. Czekamy aż
śmietana zacznie gęstnieć. Jeśli nie będzie chciała możemy zetrzeć trochę
żółtego sera. Przyprawiamy do smaku. Gdy zacznie bulgotać ściągamy z kuchenki, odstawiamy na moment.
Makaron i sos przekładamy do wielkiej miski, mieszamy.
Smacznego!