Wykonanie
Klopsiki - najpierw ogniste niczym włosy Marusi z Czterech Pancernych, w trakcie gotowania zmieniają kolor na piękny, nasycony żółty. A ile w nich smaku! I jeszcze sos, prawdziwa esencja-aromatyczny i pyszny. To doskonałe danie obiadowe dla osób, które chcą jeść lekkostrawnie i mało kalorycznie, bo są gotowane na parze.



Składniki :0,5 kg
marchewki1/3 niedużego
kalafiora1/2 szklanki
kaszy jaglanej1/3 szklanki
mąki owsianej3 łyżki
mąki ziemniaczanej1
jajkopęczek
koperku- drobno posiekany
sól,
pieprzSos :2
czerwone cebule2
żółta papryka1 mała
cukinia2 ząbki
czosnku1 łyżeczka ciemnego
cukru2 łyżki
oliwysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Obrane
marchewki ścieram na drobnej tarce,
kalafiora na trochę grubszej ( ewentualnie siekam na kawałeczki). Warzywa lekko
solę i dłonią mieszam dokładnie w misce, by lekko puściły sok. Dodaję
kaszę,
koperek, obie
mąki i
jajko. Doprawiam dość mocno
solą i
pieprzem, wyrabiam jak na kotlety mielone i pozostawiam na kilka minut by składniki się dokładnie połączyły. W dłoniach robię kulki wielkości
mandarynki ( jeśli ciasto się zbyt klei dodaję łyżkę
maki ziemniaczanej). Klopsiki gotuję na parze ok. 30 minut.Sos: kroję w kostkę
cebule, oczyszczone z nasion
papryki i umytą
cukinię, dodaję posiekany
czosnek i na
oliwie smażę razem, aż zmiękną ( ok. 8-10 minut). Doprawiam
cukrem,
solą i
pieprzem, jeszcze chwilę razem podgrzewam - po czym miksuję na jednolity krem. Podaję z porcją sosu i gałązką
kopru.Przepis autorski.









