Wykonanie
Dziś: zdrowo, smacznie i dietetycznie :) Polecam te placuszki jako lżejszą wersję placków ziemniaczanych.
SKŁADNIKI na około 12 małych placuszków
2 małe
cukinieszczypta
soli1 duże
jajkokilka gałązek
koperku (po posiekaniu około 2 łyżek)
2 łyżki
mąki ziemniaczanejpieprzoliwa do smażenia
Cukinię umyć, obrać i wydrążyć pestki.
Zetrzeć na tarce na dużych oczkach i posolić.
Odstawić na 10 minut - w tym czasie z
cukinii powinna oddzielić się
woda, którą to trzeba dokładnie odcisnąć.
Naszą
cukinię po odciśnięciu należy odstawić na kolejne 10 minut a następnie znowu dokładnie odcisnąć resztę
wody.
Do tak przygotowanej
cukinii dodajemy resztę składników:
jajko,
koperek,
mąkę i
pieprz (ilość wedle uznania).
Placuszki smażymy "na rumiano" z obu stron.
SMACZNEGO
