ßßß Cookit - przepis na KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM KOPERKOWYM

KOTLECIKI Z KASZY JAGLANEJ Z SOSEM KOPERKOWYM

nazwa

Wykonanie

Kasza jest dobra, kasza jest zdrowa :) Kiedy byłam dzieckiem, chyba nigdy do głowy by mi nie przyszło, że w przyszłości coś takiego napiszę. No ale jak widać smaki i gusta ludzkie, na szczęście, się zmieniają :) Ostatnio przechodzę etap gotowania wegetariańskich potraw. Tym razem padło na coś z kaszą jaglaną właśnie.
POTRZEBNE SKŁADNIKI
1 szklanka kaszy jaglanej
1 mała cukinia
1 średnia marchewka
1 średnia czerwona cebula
pęczek koperku
1 ząbek czosnku
250 ml jogurtu naturalnego
1-2 łyżek majonezu
1 jajko
bułka tarta
sól
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kaszę jaglaną gotujemy w stosunku 1:1, tzn. do garnka wlewamy szklankę wody, solimy i kiedy się zagotuje wrzucamy kaszę. Gotujemy ją około 10-12 minut dopóty, dopóki nie wchłonie całej wody,
gotową kaszę odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach trzemy cukinię oraz marchewkę. Kroimy cebulę. Kiedy kasza ostygnie dodajemy do niej startą marchewkę, cukinię i cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem,
do masy dodajemy jajko i ponownie wszystko dokładnie wyrabiamy, formujemy kształt kotlecika i obtaczamy go w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotleciki z dwóch stron dopóki się nie zarumienią.
sos: do miski wlewamy jogurt, dodajemy majonez i wszystko mieszamy na gładką masę. Dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojony koperek (im więcej, tym lepiej :). Następnie doprawiamy sosik solą i pieprzem do smaku i voila – danie gotowe :) Szybko, zdrowo i pysznie. SMACZNEGO! :)
Źródło:http://www.zasmakowana.pl/kotleciki-kaszy-jaglanej-sosem-koperkowym