Wykonanie
Kasza jest dobra,
kasza jest zdrowa :) Kiedy byłam dzieckiem, chyba nigdy do głowy by mi nie przyszło, że w przyszłości coś takiego napiszę. No ale jak widać smaki i gusta ludzkie, na szczęście, się zmieniają :) Ostatnio przechodzę etap gotowania wegetariańskich potraw. Tym razem padło na coś z
kaszą jaglaną właśnie.POTRZEBNE SKŁADNIKI1 szklanka
kaszy jaglanej1 mała
cukinia1 średnia
marchewka1 średnia
czerwona cebulapęczek
koperku1 ząbek
czosnku250 ml
jogurtu naturalnego1-2 łyżek
majonezu1
jajkobułka tartasólpieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA
kaszę jaglaną gotujemy w stosunku 1:1, tzn. do garnka wlewamy szklankę
wody, solimy i kiedy się zagotuje wrzucamy
kaszę. Gotujemy ją około 10-12 minut dopóty, dopóki nie wchłonie całej
wody,gotową
kaszę odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie na tarce o grubych oczkach trzemy
cukinię oraz
marchewkę. Kroimy
cebulę. Kiedy
kasza ostygnie dodajemy do niej startą
marchewkę,
cukinię i
cebulę. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy
solą i
pieprzem,do masy dodajemy
jajko i ponownie wszystko dokładnie wyrabiamy, formujemy kształt kotlecika i obtaczamy go w
bułce tartej. Rozgrzewamy
olej na patelni i smażymy kotleciki z dwóch stron dopóki się nie zarumienią.sos: do miski wlewamy
jogurt, dodajemy
majonez i wszystko mieszamy na gładką masę. Dodajemy drobno posiekany
czosnek i pokrojony
koperek (im więcej, tym lepiej :). Następnie doprawiamy sosik
solą i
pieprzem do smaku i voila – danie gotowe :) Szybko, zdrowo i pysznie. SMACZNEGO! :)

