Wykonanie
Muszę przyznać, że lubię pracować z
kapustą ;) zarówno słodką, jak i kiszoną. Właściwie za każdym razem można przygotować ją inaczej, jest tyle możliwości;
jabłka,
gruszki, wędzone
śliwki,
czerwone wino i
rodzynki... Taaak, zdecydowanie lubię
kapustę !S kładniki :1/2 główki średniej wielkości
białej kapusty20 dag.
chudego boczku1 łyżka
kminku2 niezbyt słodkie
jabłka3
listki lauroweświeżo zmielony
czarny pieprzsól do smaku1,5 szklanki
wody2
cebule2 ząbki
czosnku1 łyżka mąkświeży
koperekPrzygotowanie :
Kapustę drobno s za tkuję i wrzucam do garnka. Zalewam
wodą, dodaję
listki laurowe,
kminek i duszę do miękkości.W czasie duszenia
kapusty podsmażam (najlepiej w głębokiej patelni) pokrojony w drobniutką kostkę
boczek na rumiano, po czym dodaję do niego i jeszcze chwilę smażę razem pokrojoną w talarki
cebulę. Do
boczku i
cebuli dodaję miękką, odsączoną z
wody kapustę i mieszając łączę składniki, jednocześnie odrobinę wszystko rumieniąc. Wystarczy ok. 4-5 minut, po czym dodaję pokrojone w ćwiartki a
potem w plasterki
jabłko i posiekany
czosnek. Razem duszę wszystko kolejnych parę minut, przyprawiam
solą i
pieprzem, na koniec dodaję łyżeczkę
mąki i posiekany
koperek.