ßßß Cookit - przepis na Zasmażana słodka kapusta z boczkiem i kminkiem

Zasmażana słodka kapusta z boczkiem i kminkiem

nazwa

Wykonanie

Muszę przyznać, że lubię pracować z kapustą ;) zarówno słodką, jak i kiszoną. Właściwie za każdym razem można przygotować ją inaczej, jest tyle możliwości; jabłka, gruszki, wędzone śliwki, czerwone wino i rodzynki... Taaak, zdecydowanie lubię kapustę !
S kładniki :
1/2 główki średniej wielkości białej kapusty
20 dag. chudego boczku
1 łyżka kminku
2 niezbyt słodkie jabłka
3 listki laurowe
świeżo zmielony czarny pieprz
sól do smaku
1,5 szklanki wody
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąk
świeży koperek
Przygotowanie :
Kapustę drobno s za tkuję i wrzucam do garnka. Zalewam wodą, dodaję listki laurowe, kminek i duszę do miękkości.
W czasie duszenia kapusty podsmażam (najlepiej w głębokiej patelni) pokrojony w drobniutką kostkę boczek na rumiano, po czym dodaję do niego i jeszcze chwilę smażę razem pokrojoną w talarki cebulę. Do boczku i cebuli dodaję miękką, odsączoną z wody kapustę i mieszając łączę składniki, jednocześnie odrobinę wszystko rumieniąc. Wystarczy ok. 4-5 minut, po czym dodaję pokrojone w ćwiartki a potem w plasterki jabłko i posiekany czosnek. Razem duszę wszystko kolejnych parę minut, przyprawiam solą i pieprzem, na koniec dodaję łyżeczkę mąki i posiekany koperek.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/01/zasmazana-sodka-kapusta-z-boczkiem-i.html