ßßß Cookit - przepis na Kapusta duszona z koperkiem

Kapusta duszona z koperkiem

nazwa

Wykonanie

T o danie, do którego żywię szczególny sentyment, kojarzące mi się z dzieciństwem i wyjazdami na działkę. Można je przygotować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i nie-wegetraiańskiej - obie bardzo lubimy.
1 kg kapusty białej lub włoskiej
1-2 duże cebule - obrane, posiekane w kostkę
1 listek laurowy
1 łyżeczka kminku
1/2 łyżeczki kolendry
sól i czarny pieprz do smaku
1/2 pęczka koperku - posiekanego
bulion warzywny
250 g wędzonego surowego boczku - pokrojonego w kostkę
1 duża pierś kurczaka + sól, pieprz, mąka pszenna do oprószenia
olej do smażenia
1/2 szklanki wody
2 łyżki mąki pszennej
1. Kapustę kroimy w niedużą kostkę, ok. 2 cm x 2 cm (najpierw na pół, potem w plastry i te plastry kroimy w mniejsze kawałki).
W dużym garnku umieszczamy kapustę oraz posiekaną cebulę. Dodajemy przyprawy i połowę koperku. Całość zalewamy taką ilością bulionu warzywnego (ew. wrzącej wody), by troszkę zakrył kapustę.
Kapusta w garnku
Dusimy kapustę na małym ogniu, pod przykryciem, aż będzie miękka, co jakiś czas mieszając - pilnując, by woda zanadto nie wyparowała i kapusta się nie przypaliła. Zajmie to ok. 30 minut.
2. Jeśli decydujemy się na wersję mięsną, na dużej patelni rumienimy pokrojony w kostkę boczek. W międzyczasie f ilet z kurczaka rozkrawamy na pół "po grubości", po czym kroimy w małą kostkę. oprószamy solą, pieprzem i mąką. Gdy boczek będzie rumiany, zdejmujemy go z patelni i dodajemy do gotującej się kapusty. Na tej samej patelni (jeśli potrzeba, podlewamy trochę oleju) podsmażamy na złoto kurczaka, po czym również dodajemy go do garnka z gotująca się kapustą.
3. Kiedy kapusta będzie już miękka a część wody odparuje (abyśmy nie mieli zupy), wlewamy do kapusty mąkę rozmieszaną w wodzie, i mieszamy energicznie, aż kapusta zgęstnieje. Stopień zagęszczenia kapusty dostosowujemy do własnych upodobań.
4. Ostatni etap to dodanie pozostałego koperku oraz doprawienie kapusty do smaku solą i pieprzem.
Podajemy samodzielnie, ze świeżym pieczywem lub ziemniakami, albo jako dodatek do innych dań. Potrawa świetnie znosi odgrzewanie, jak również transport na działkę czy piknik :) .
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2016/09/Kapusta-duszona-z-koperkiem.html