Moja druga propozycja z boczniakami idealnie pasuje do kopytek lub klusek śląskich. Sos z boczniaków przygotowuje się podobnie jak pieczarkowy jednak dla mnie jest o wiele lżejszy w smaku bo też i same boczniaki są delikatne. Taki obiad bardzo przypadł mi do gustu.Składniki:400 g boczniaków1 cebula2 łyżki olejumielony kmineksól, pieprzszczypta mielonej słodkiej papryki1 liść laurowy150 ml bulionu warzywnego200 ml słodkiej śmietankiBoczniaki oczyścić i pokroić w paski. Cebulę obrać, drobno posiekać i usmażyć na rozgrzanym oleju. Dodać grzyby, oprószyć kminkiem, podsmażyć. Doprawić solą, pieprzem i papryką, dodać liść laurowy i wlać bulion. Gotować 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać śmietankę, gotować ok. 5 minut. Podawać sos z kopytkami. Danie posypać posiekaną natka pietruszki.Smacznego:)