ßßß Cookit - przepis na Sos z boczników.

Sos z boczników.

nazwa

Wykonanie

Sos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to grzyby, które bardzo szybko można przygotować podobnie jak pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza.
SKŁADNIKI
350 g boczniaków
1 cebula
2 łyżki masła klarowanego
sól, pieprz
odrobina mielonej słodkiej papryki
150 ml bulionu warzywnego
200 ml słodkiej śmietanki.
WYKONANIE
Boczniaki oczyszczamy i kroimy w paski lub większą kostkę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z masłem i chwile obsmażamy.
Dodajemy grzyby, nakrywamy i smażymy na małym ogniu.
Doprawiamy solą, pieprzem i papryką oraz wlewamy bulion.
Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Na koniec dodajemy śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min.
Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania
SMACZNEGO
Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.
Źródło:http://wkuchennymoknieewy.blogspot.com/2015/03/sos-z-bocznikow.html