Wykonanie
Sos z boczników idealnie pasuje do wielu dań. U mnie pojawił się ostatnio przy okazji kotletów z
kaszy gryczanej tzw. Hreczniaków. Przepis TU Boczniaki to
grzyby, które bardzo szybko można przygotować podobnie jak
pieczarki. Chociaż potrawa z boczniaków jest dla mnie bardziej lżejsza.
SKŁADNIKI350 g boczniaków1
cebula2 łyżki
masła klarowanego
sól,
pieprzodrobina mielonej
słodkiej papryki150 ml
bulionu warzywnego200 ml słodkiej
śmietanki.WYKONANIEBoczniaki oczyszczamy i kroimy w paski lub większą kostkę.
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na patelnie razem z
masłem i chwile obsmażamy.
Dodajemy
grzyby, nakrywamy i smażymy na małym ogniu.Doprawiamy
solą,
pieprzem i
papryką oraz wlewamy
bulion.Gotujemy ok 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.Na koniec dodajemy
śmietankę i jeszcze gotujemy ok 6-8 min.Podajemy z kluskami śląskimi, Hreczaniakami i na rożne sposoby wg/ uznania
SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.