Wykonanie
Wrzesień 4, 2014 Wrzesień 4, 2014 Wrzesień 4, 2014 11:26 napisane przez
Miss BerryDobra, dzisiaj coś rewelacyjnego!Co można zrobić z cukinii?Spaghetti, placki,
sałatkę, ciasto. Chwila… Ciasto?!Tak jestBez glutenu, bez
cukru, bez
mąki i ogólnie bez wszystkich tych rzeczy, które są niezbyt zdrowe. To nie znaczy jednak, że ciasto jest mało kaloryczne. Wręcz przeciwnie!
Orzechy,
wiórki kokosowe i
awokado są baaaardzo bogate w wartości odżywcze, które łatwo nas ‚zapchają’Podstawą ciasta jest
mąka migdałowa, kokosowa i oczywiście
cukinia. Przełożone jest ono pysznym
kremem czekoladowym z
awokado słodzonego
syropem z agawy i posypane
orzechami włoskimi i
jagodami goji. Pycha! Musicie tego spróbować.Niestety musiałabym was okłamać mówiąc, że to ciasto jest łatwe i szybkie to zrobienia. Jest przy tym dużo roboty, ale warto! Blendowanie
migdałów i
wiórków kokosowych, przygotowywanie pasty z
daktyli jest czasochłonne, jednak później można pozbyć się wyrzutów sumienia jedząc takie słodkości, bo wiemy, że nie ma tam żadnych niezdrowych składników
Paleo Ciasto
Czekoladowe z
CukiniiAuthor:
Miss BerryCzas przygotowania: 1 godzina 30 minutCzas gotowania: 40 minutW
sumie: 2 godziny 10 minutPorcje: 12SkładnikiSkładniki suche:1 szklanka
mąki kokosowej (120 g)1 szklanka
mąki migdałowej (140 g)¾ szklanki niesłodzonego
kakao w proszku (80 g)2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuSkładniki mokre:1 szklanka
daktyli (180 g)1
awokado½ szklanki
syropu z agawy (170 g)1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szklanka płynnego
oleju kokosowego (200 g)5
jajek3 średnie
cukinieKrem czekoladowy:6 niedużych
awokado⅓ szklanki
syropu z agawy (80 g)½ szklanki
kakao (50 g)¼ szklanki
mleka kokosowego (60 ml)2 łyżeczki ekstraktu ze
stewii1 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoSyrop do nasączenia ciasta3 łyżki
wody1 łyżka
syropu z agawyDo posypaniagarść
orzechów włoskichgarść
jagód gojiPrzygotowaniePrzygotować 2 formy o średnicy 24 cm i dno wyłożyć papierem do pieczenia.W dużej misce wymieszać składniki suche:
mąkę kokosową,
mąkę migdałową,
kakao,
proszek do pieczenia i
cynamon.Do blendera włożyć
daktyle bez pestek, miąższ z
awokado,
syrop z agawy, ekstrakt z
wanilii i
olej kokosowy. Zmiksować do gładkiej konsystencji. Przełożyć do mniejszej miski, dodać roztrzepane
jajka i dokładnie wymieszać.
Cukinie obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.Składniki mokre z mniejszej miski przelać do dużej miski ze składnikami suchymi. Wymieszać do połączenia.Do dużej miski dodać starte
cukinie. Dokładnie wymieszać, aby
cukinia była cała pokryta
czekoladowym ciastem.Ciasto przełożyć do dwóch form o średnicy 24 cm i piec w 180 C przez około 40 minut, do suchego patyczka.Przygotować
krem czekoladowy: w blenderze zmiksować miąższ z
awokado,
syrop z agawy,
kakao,
mleko kokosowe, ekstrakt
waniliowy. Dosłodzić ekstraktem ze
stewii.Po przewidywanym czasie pieczenia ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.Wyjąć pierwszy blat z formy i położyć na paterze. Nasączyć połową
syropu do nasączania ciasta. Przełożyć ¾
kremu czekoladowego na pierwszy nasączony blat i dokładnie rozprowadzić.Ostrożnie wyjąć drugi blat z formy i położyć go na cieście. Nasączyć
syropem i rozprowadzić pozostałą część
kremu czekoladowego.Posypać posiekanymi
orzechami włoskimi i
jagodami goji. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 270 g Kalorie: 520 kcal Tłuszcze: 39 g Węglowodany: 39 g Błonnik: 8 g
Białko: 10,6 g3 . 2.1311Wskazówki do przygotowywania ciasta:–
Cukinii po starciu nie trzeba w żaden sposób odsączać. Właśnie dzięki niej ciasto będzie wilgotne i pyszne.–
Mąka migdałowa i
mąka kokosowa to nic innego jak drobne zblendowane
migdały i
wiórki kokosowe, można zrobić je samemu.– Może wydawać się, że
cukinii będzie za dużo do tego ciasta, jednak jej ilość jest odpowiednia. Wymieszajcie ją bardzo dokładnie.



Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie