Wykonanie
Sierpień 26, 2014 15:00 napisane przez
Miss BerryTen wynalazek to przepyszne
Czekoladowo Bananowe Muffinki bez
mąki pszennej i bez
cukru, zgodne z zasadami diety
Paleo.
Mąkę pszenną zastąpiłam
mąką kokosową (drobno zmielonymi wiórkami kokosowymi) oraz odrobiną
mąki migdałowej. Zamiast
cukru użyłam odrobinę
syropu z agawy, słodkie
banany dodatkowo wzmocniły smak. Pyszne i zdrowe, polecam!Na początku podchodziłam bardzo sceptycznie do wszelkiego rodzaju wypieków
Paleo. Nie do końca wierzyłam, że mogą być one tak smaczne jak zwykłe wypieki. Jednak byłam bardzo pozytywnie zaskoczona, ponieważ te
czekoladowo bananowe muffinki smakują o niebo lepiej niż normalne muffiny z
mąki pszennej. Są bardziej wilgotne i treściwe. Niebo w gębie

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 20 minutCzas gotowania: 20 minutW
sumie: 40 minutPorcje: 12Składniki3
banany⅓ szklanki
syropu z agawy1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii2
jajka¼ szklanki
oleju kokosowego1 szklanka
mąki migdałowej1 szklanka
mąki kokosowej½ szklanki surowego niesłodzonego
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia30 g
gorzkiej czekolady do posypaniaPrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C. Dokładnie rozgnieść widelcem 2
banany. Pozostałego
banana podzielić na 12 równych części.W dużej misce wymieszać mokre składniki: rozgniecione
banany,
syrop z agawy, ekstrakt z
wanilii, roztrzepane
jajka i płynny
olej kokosowy.W mniejszej misce wymieszać składniki suche:
mąkę migdałową,
mąkę kokosową,
kakao i
proszek do pieczenia.Przesypać składniki suche do dużej miski ze składnikami mokrymi i dokładnie wymieszać.Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Napełnić
ciastem do ⅓ wysokości, ułożyć kawałek
banana i przykryć resztą ciasta.Piec około 20 minut, do suchego patyczka. Jeszcze ciepłe posypać posiekana
gorzką czekoladą. Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 76 g Kalorie: 237 kcal Tłuszcze: 17,1 g Węglowodany: 19,5 g Błonnik: 3,6 g
Białko: 4,8 g3 . 2.2807


Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie