ßßß Cookit - przepis na Czekoladowo-migdałowe pancakes

Czekoladowo-migdałowe pancakes

nazwa

Wykonanie

Mikołajkowe placki. Dlaczego Mikołajkowe? Mikołajki większości ludzi kojarzą się kojarzą się albo z czekoladą, albo mandarynkami. Albo i jednym, i drugim. Dziś dzięki zamysłowi czekoladowego dnia u Maria'n postanowiłam pod względem przepisu postawić na czekoladę. W dzieciństwie zjadaną w niebywałych ilościach, dziś stanowiącą tylko akcent, który nadał jednak smaku całemu daniu. Stosik tych placków będzie dobry niezależnie od dnia i godziny. Niewątpliwie poprawi humor, pozostawiając delikatną słodycz i przyjemne uczucie sytości w żołądku. No i... kto mógłby im odmówić? Ja nie znam takiej osoby!
/1 porcja/
- 60g mąki żytniej
- 1 jajko
- 1/3 szklanki mleka migdałowego
- 1 płaska łyżka kakao
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka siekanych migdałów
- 1 łyżeczka syropu z agawy*
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodajemy olej, mleko, jajko i syrop z agawy. Miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Na końcu dodajemy pokruszoną czekoladę, migdały i łączymy je z masą. Smażymy małe placuszki z obydwu stron na rozgrzanej patelni teflonowej. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Ja podałam je w towarzystwie miodu, dżemu jabłkowego z rodzynkami i mango .
*jeżeli planujecie podać placki z dużą ilością miodu, syropu lub konfitury, zalecam zupełne zrezygnowanie ze słodzenia masy na pancakes
A już jutro... Już jutro kilka słów o niespodziance, którą - nareszcie! - mogłam legalnie otworzyć.
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/12/508-friday-co-jemy-w-mikoajki.html