ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie Śliwkowo-Winnym

Kurczak w sosie Śliwkowo-Winnym

nazwa

Wykonanie

Październik 19, 2014 Październik 19, 2014 Październik 19, 2014 09:31 napisane przez Miss Berry
Przepis ten był jednym wielkim eksperymentem rozpoczętym gdy mój chłopak zażądał sobie posiłku potreningowego z dużą zawartością białka i mała ilością tłuszczu. Po szybkim zajrzeniu do lodówki i kuchennych szafek zobaczyłam jedynie cebulę, butelkę czerwonego wina i …ogromny zapas suszonych śliwek . Pomysł więc trafił się sam.
Wyszła bardzo interesująca kompozycja z mięciutkim, rozpadającym się wręcz mięskiem i intensywnym śliwkowym sosem .
Sama nie jestem wielką fanką suszonych śliwek (dlatego właśnie tyle mi ich zostało :), ale chyba muszę się do nich jakoś przekonać, bo większość zapasów trzeba zjeść przed grudniem 2014
Patryk i nasz gość Aria skomentowali potrawę jednoznacznie: najlepszy kurczak jakiego jedli od dłuższego czasu . Myślę, że to mówi samo za siebie
Do dzieła! Przepis na Kurczaka w sosie Śliwkowo-Winnym poniżej.
Author: Miss Berry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 2 godziny 30 minut
W sumie: 3 godziny
Porcje: 4
Składniki
4 piersi z kurczaka
2 duże cebule
½ szklanki czerwonego wina
150 g suszonych śliwek
świeży rozmaryn
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki śmietany 12%
Przygotowanie
Suszone śliwki namoczyć w niedużej ilości ciepłej wody (tak aby ledwo przykrywała śliwki) przez około 30 minut. Wodę ze śliwek zachować.
W piersiach z kurczaka zrobić niedużą kieszonkę i napełnić kilkoma namoczonymi śliwkami. Posypać solą i pieprzem.
Resztę śliwek pokroić w drobne kawałki. Cebulę pokroić w piórka.
Na głębokiej patelni patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i zeszklić cebulę na niedużym ogniu przez około 15 minut. Przełożyć do osobnej miski.
Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy z oliwek wraz z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, gałązką rozmarynu i ząbkami czosnku. Dodać piersi z kurczaka i lekko podsmażyć z dwóch stron.
Całość zalać czerwonym winem, lekko odparować, dodać pokrojone śliwki i wodę pozostałą z namoczonych śliwek, tak aby przykryła piersi z kurczaka. Dodać zeszkloną cebulę.
Dusić pod przykryciem około 2 godzin od czasu do czasu mieszając.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Pod koniec gotowania dodać śmietanę i wymieszać.
Podawać z młodymi ziemniaczkami i świeżym szpinakiem.
Smacznego!
Wartości odżywcze
Rozmiar porcji: 341 g Kalorie: 392 kcal Tłuszcze: 8,9 g Węglowodany: 29,9 g Błonnik: 4,44,4 g Białko: 45,3 g
3 . 2.2802
Kim jestem?
Miss Berry
Jestem Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.
Napisz do mnie
Źródło:http://missberry.pl/kurczak-sosie-sliwkowo-winnym