Wykonanie
Październik 19, 2014 Październik 19, 2014 Październik 19, 2014 09:31 napisane przez
Miss BerryPrzepis ten był jednym wielkim eksperymentem rozpoczętym gdy mój chłopak zażądał sobie posiłku potreningowego z dużą zawartością
białka i mała ilością tłuszczu. Po szybkim zajrzeniu do lodówki i kuchennych szafek zobaczyłam jedynie
cebulę, butelkę
czerwonego wina i …ogromny zapas suszonych
śliwek . Pomysł więc trafił się sam.Wyszła bardzo interesująca kompozycja z mięciutkim, rozpadającym się wręcz mięskiem i intensywnym
śliwkowym sosem .Sama nie jestem wielką fanką suszonych
śliwek (dlatego właśnie tyle mi ich zostało :), ale chyba muszę się do nich jakoś przekonać, bo większość zapasów trzeba zjeść przed grudniem 2014
Patryk i nasz gość Aria skomentowali potrawę jednoznacznie: najlepszy
kurczak jakiego jedli od dłuższego czasu . Myślę, że to
mówi samo za siebieDo dzieła! Przepis na
Kurczaka w
sosie Śliwkowo-Winnym poniżej.

Author:
Miss BerryCzas przygotowania: 30 minutCzas gotowania: 2 godziny 30 minutW
sumie: 3 godzinyPorcje: 4Składniki4
piersi z kurczaka2 duże
cebule½ szklanki
czerwonego wina150 g suszonych
śliwekświeży
rozmaryn3
liście laurowe4 kulki
ziela angielskiego2 ząbki
czosnkusól,
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek2 łyżki
śmietany 12%Przygotowanie
Suszone śliwki namoczyć w niedużej ilości ciepłej
wody (tak aby ledwo przykrywała
śliwki) przez około 30 minut.
Wodę ze
śliwek zachować.W piersiach z
kurczaka zrobić niedużą kieszonkę i napełnić kilkoma namoczonymi
śliwkami. Posypać
solą i
pieprzem.Resztę
śliwek pokroić w drobne kawałki.
Cebulę pokroić w piórka.Na głębokiej patelni patelni rozgrzać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i zeszklić
cebulę na niedużym ogniu przez około 15 minut. Przełożyć do osobnej miski.Na tej samej patelni rozgrzać kolejną łyżkę
oliwy z oliwek wraz z liśćmi laurowymi,
zielem angielskim, gałązką
rozmarynu i ząbkami
czosnku. Dodać
piersi z kurczaka i lekko podsmażyć z dwóch stron.Całość zalać
czerwonym winem, lekko odparować, dodać pokrojone
śliwki i
wodę pozostałą z namoczonych
śliwek, tak aby przykryła
piersi z kurczaka. Dodać zeszkloną
cebulę.Dusić pod przykryciem około 2 godzin od czasu do czasu mieszając.Doprawić do smaku
solą,
pieprzem i świeżym
rozmarynem. Pod koniec gotowania dodać
śmietanę i wymieszać.Podawać z młodymi ziemniaczkami i
świeżym szpinakiem.Smacznego!Wartości odżywczeRozmiar porcji: 341 g Kalorie: 392 kcal Tłuszcze: 8,9 g Węglowodany: 29,9 g Błonnik: 4,44,4 g
Białko: 45,3 g3 . 2.2802

Kim jestem?
Miss BerryJestem
Jagoda. Studiuję, pracuję na pół etatu, prowadzę bloga kulinarnego i własne mini studio graficzne jako freelancer. Robię to, co sprawia mi przyjemność, staram się prowadzić zdrowy tryb życia, kolekcjonować szczęśliwe chwile i doceniać każde doświadczenie w życiu.Napisz do mnie