Wykonanie
Czy wiecie, że czołowe miejsce wśród produktów, które nas leczą przypada kapuście?
Kapusta czerwona ma wszyskie zalety
kapusty białej, ale lżejszą strukturę i przyjemniejszy aromat. Uwodzi swoim energetycznym, nietuzinkowym kolorem, a zawdzięcza go antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w witaminę B1, zawiera całe mnóstwo mikroelementów: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor,
fluor, chlor i jod. Na pewno zasługuje na częstsze wizyty na naszych talerzach właśnie ze względu na unikalne właściwości prozdrowotne. Jest tania i łatwodostępna, także tanim kosztem możemy oczyścić organizm z toksyn i poprawić jego metabolizm. Do gotowanej
czerwonej kapusty (przepis tutaj i tutaj) oraz surówki z
czerwonej kapusty (przepis tutaj ) dorzucam następny, a mianowicie zupę krem. Jest to moje największe odkrycie kulinarne, potrawa ta absolutnie zaskoczyła mnie swoim smakiem i aromatem - i to bardzo, bardzo pozytywnie. Nigdy do tej
pory nie
jadłam zupy z
czerwonej kapusty, ba nawet nigdy nie słyszałam o takiej zupie. Gdy przeczytałam w "Kulinarium" Tessy Capponi-Borawskiej, że takowa istnieje i jak bardzo zachwyca smakiem, postanowiłam spróbować. Przypraw użyłam podobnych jak do przygotowania
kapusty czerwonej na jarzynkę. Koniecznie zróbcie tą zupę, bo smakuje absolutnie rewelacyjnie. Nie przesadzę jak wyznam, że to najlepsza zupa krem jaką do tej
pory jadłam.
Składniki:1/4 małej
czerwonej kapusty1
cebula1
jabłko1
marchewkawałek
selera,
pietruszki,
pora4- 5
goździkówsól,
pieprz1/2 łyżeczki
cukru1 łyżka
octu -
soku z cytryny1 łyżka
masła ghee2- 4 cm
imbiru0,75 l
wodyWykonanie:
cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na łyżce
masła na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie obrać
jabłko, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić i podsmażyć razem z
cebuląposzatkowaną
kapustę przesmażyć razem z
cebulą i
jabłkiem. Zalać
wodąobrać
marchewkę,
pietruszkę,
selera, pokroić w plasterki,
pora w krążki i dodać do garnkadodać
goździki, obrany, pokrojony
imbir,
sól,
pieprz,
cukier i gotować do miękkości 40 minutgdy
kapusta jest miękka zupę zblendować. Na koniec delikatnie zakwasić
octem by zbalansować całość
smakowo, a dzięki zakwszeniu zupa na powrót nabierze pięknego czerwonego koloruŻYCZĘ SMACZNEGO!UWAGI: myślę, że część
wody można zastąpić
czerwonym winem, cydrem,
sokiem z
jabłek lub
pomarańczy