Wykonanie
            
Zupa ogórkowa, klasyk kuchni polskiej. Bardzo zwyczajna, taka zupa na co dzień - prosta, a przy tym wyjątkowo smaczna. Zupę przygotowałam na esencjonalnym wywarze z warzyw, bo to najlepsza baza dobrej zupy. Ogórkowa to pożywna zupa z 
ziemnakami, 
marchewką i tartymi 
ogórkami kiszonymi, koniecznie ukiszonymi samodzielnie w domu. Zatem czas sięgnąć do spiżarni ....Zupę można oczywiście przygotować na wywarze z 
mięsa, wówczas do gotownia 
włoszczyzny wystarczy dodać 
mięso i gotować je do miekkości.

Składniki na 6 porcji:3 - 4 
ziemniaki2 - 3 
marchewkikawałek 
pietuszki i 
poraplaster 
selera1 łyżka 
masła ghee3 - 4 
ogórki kiszone + sok z 
ogórkówdużo świeżego 
koperku1 
listek laurowy3-4 kulki 
ziela angielskiegosól, 
pieprz do smaku
jogurt grecki lub 
śmietanaWykonanie:
ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Obrać 
marchewkę, 
pietuszkę, 
selera i pokroić w kostkę. 
Pora pokroić w półkrążki. Warzywa umieścić w garnku i zalać 1,5 litra 
wody. Dodać 
listek laurowy, 
ziele angielskie i trochę 
soli. Gotować do miekkości w międzyczasie ściąć z 
ogórków piętki i zetrzeć 
ogórki na grubych oczkach tarki i podsmażyć na 
maśle około 5 minutpodsmażone 
ogórki dodać do 
wywarudo 
jogurtu ( 
śmietany) dodać trochę gorącej zupy. Dokładnie rozmieszać i wlać do garnka. Doprawić do smku 
solą i 
pieprzem i ewentualnie 
sokiem z 
ogórków. Dodać 
koperekpodawać ze świeżym 
chlebem lub 
bułką i dużą ilością świeżego 
koperkuZYCZE SMACZNEGO !