Wykonanie

Uwielbiam wszystkie
grzyby, a z racji łatwego dostępu do
pieczarek, te goszczą na moim
stole najczęściej. Powstała już na moim blogu maleńka, ale smakowita galeria potraw z ich udziałem. Przepisy znajdziesz: tutaj .Dziś zapraszam na najprostszy z najprostszych przepisów -
pieczarki gotowane w bardzo małej ilości
wody, lub wręcz na parze, co pozwala na wydobycie ich wspaniałego smaku i aromatu.Świetnie nadają się tu te najmniejsze
pieczarki, bo będą duszone w całości. Tak przygotowane
pieczarki zachowują świetny smak, który nie jest rozcieńczony nadmiarem
wody, ani tuszowany przez smak
oleju użytego do smażenia. A najważniejsze jest to, iż zachowują swój naturalny kształt i jędrność, stawiając delikatny
opór podczas gryzienia. Tak przygotowane
pieczarki zawierają znikomą ilość kalorii, bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g. Stanowią zatem świetną przekąskę we wszystkich dietach odchudzających.
Pieczarki są miękkie i delikatne. Mogą być świetną przystawką do drugiego dania lub kolacji, stanowić składnik sałatki lub marynaty. Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.Składniki:300-500 g małych
pieczarekoregano lub
natka zielonej
pietruszkiodrobina
wody + 1/3 łyżeczki
bulionu warzywnego w proszkuWykonanie:
pieczarki opłukać szybko pod małym strumieniem bieżącej zimnej
wody, jeśli trzeba podciąć końcówki ogonkówwsypać
pieczarki do rondelka. W bardzo małej ilości
wody rozpuścić
bulion i wlać do
pieczarek. Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu gdy
pieczarki wyraźnie stracą na swej objętości (ubędzie ich o połowę). Nie gotować ich za długo bo stracą wówczas jędrnośćpodawać
solo - lekko oprószone
solą i drobno pociętym
oregano. Idealnie pasuje także drobno pocięta zielona
pietruszka.możesz stworzyć własną kompozycję
smakową i dodać np.
listek laurowy,
imbir,
pieprz,
majeranek lub
ziele angielskie do gotowaniaŻYCZĘ SMACZNEGO !Z przyjemnoscią dodaję przepis do akcji "
Pieczarkowy Tydzień 2014" prowadzonej przez Anię z bloga "Mops w kuchni" http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/2014/04/07/pieczarkowy-tydzien-2014-zaproszenie/, powstałej w związku ze Światowym Dniem
Pieczarek, obchodzonym corocznie 22 kwietnia.