ßßß Cookit - przepis na Pieczarki duszone z oregano

Pieczarki duszone z oregano

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam wszystkie grzyby, a z racji łatwego dostępu do pieczarek, te goszczą na moim stole najczęściej. Powstała już na moim blogu maleńka, ale smakowita galeria potraw z ich udziałem. Przepisy znajdziesz: tutaj .
Dziś zapraszam na najprostszy z najprostszych przepisów - pieczarki gotowane w bardzo małej ilości wody, lub wręcz na parze, co pozwala na wydobycie ich wspaniałego smaku i aromatu.
Świetnie nadają się tu te najmniejsze pieczarki, bo będą duszone w całości. Tak przygotowane pieczarki zachowują świetny smak, który nie jest rozcieńczony nadmiarem wody, ani tuszowany przez smak oleju użytego do smażenia. A najważniejsze jest to, iż zachowują swój naturalny kształt i jędrność, stawiając delikatny opór podczas gryzienia. Tak przygotowane pieczarki zawierają znikomą ilość kalorii, bo niewiele ponad 30 kcal w 100 g. Stanowią zatem świetną przekąskę we wszystkich dietach odchudzających. Pieczarki są miękkie i delikatne. Mogą być świetną przystawką do drugiego dania lub kolacji, stanowić składnik sałatki lub marynaty. Smakują wyśmienicie na ciepło i na zimno.
Składniki:
300-500 g małych pieczarek
oregano lub natka zielonej pietruszki
odrobina wody + 1/3 łyżeczki bulionu warzywnego w proszku
Wykonanie:
pieczarki opłukać szybko pod małym strumieniem bieżącej zimnej wody, jeśli trzeba podciąć końcówki ogonków
wsypać pieczarki do rondelka. W bardzo małej ilości wody rozpuścić bulion i wlać do pieczarek. Dusić pod przykryciem około 10 minut, aż do momentu gdy pieczarki wyraźnie stracą na swej objętości (ubędzie ich o połowę). Nie gotować ich za długo bo stracą wówczas jędrność
podawać solo - lekko oprószone solą i drobno pociętym oregano. Idealnie pasuje także drobno pocięta zielona pietruszka.
możesz stworzyć własną kompozycję smakową i dodać np.listek laurowy, imbir, pieprz, majeranek lub ziele angielskie do gotowania
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Z przyjemnoscią dodaję przepis do akcji "Pieczarkowy Tydzień 2014" prowadzonej przez Anię z bloga "Mops w kuchni" http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/2014/04/07/pieczarkowy-tydzien-2014-zaproszenie/, powstałej w związku ze Światowym Dniem Pieczarek, obchodzonym corocznie 22 kwietnia.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/04/pieczarki-duszone-z-oregano.html