Wykonanie

Pyszny, bardzo aromatyczny mazurek z zaskakującym nadzieniem o orientalnym smaku.
Marchewka okazuje się być warzywem uniwersalnym.
Biszkopt marchewkowo-
migdałowy,oraz smaczne, wilgotne ciasta
marchewkowe wszyscy znają.Teraz kolej na tartę
marchewkową. Ma bardzo delikatny i niezwykle kruchy spód z dodatkiem mielonych
orzechów laskowych, natomiast górę stanowi
marchewkowy krem.Wyrafinowany smak kremu podkreślają orientalne
przyprawy imbir,
cynamon i
kardamon. Ten mazurek zaspokoi gusta zarówno tradycjonalistów, jak również poszukiwaczy nowych orginalnych smaków. Zapraszam do przepisu !Składniki na kruche ciasto : ( na małą foremkę 11x35 cm)

100 g mielonych
orzechów laskowych100 g
mąki - dałam orkiszową jasną 630100 g
masła50 g
cukru1
żółtko MNałożenie
marchewkowe:400 g
marchewki (nieobranej)2 kapsle
kardamonu1 laska
cynamonu1/2 łyżeczki świeżo startego
imbiru2 łyżki
soku z cytryny125 g gęstej
śmietany lub
serka100 g
cukru2
jajka L lub 3 małe1 łyżka
orzeszków pistacjowych i
cukier puder do wykończeniaWykonanie:mielone
orzechy laskowe podsmażyć na patelni bez tluszczu, aż zaczną pachnieć. Odstawić do wystudzenia.
Mąkę,
masło,
cukier, przestudzone
orzechy rozetrzeć
między palcami do uzyskania konsystencji "mokrego piasku". Dodać
żółtka, wyrobić i uformować w kulę. Ciasto owinięte w folię spożywczą odstawić na 30 minut do lodówki w międzyczasie obrać
marchew i pokroić w grubą kostkę.
Marchew,
cynamon i
kardamon umieścić w garnuszku, podlać małą ilością
wody, przykryć i gotować 15-20 minut.
Marchew odcedzić, wyjąć
przyprawy. Z
marchewki z dodatkiem
imbiru i 2 łyżek
soku z cytryny zrobić gładkie puree. Masę przestudzić. Przy pomocy miksera ręcznego wymieszać z
serkiem,
cukrem i
jajkamiwłączyć piekarnik i ustawić na 180°C. Foremkę na tartę wysmarować
masłem. Ciasto rozwałkować
między dwoma płatami folii. Wykleić
ciastem dno foremki i uformować rant. Ponakłuwać wielokrotnie widelcem. Wyłożyć na wierzch krem
marchewkowy. Piec 45 minut. Studzić w foremce na kratce. Podawać z orzeszkami pistacjowymi i
cukrem pudremŻYCZĘ SMACZNEGO !Przepis zaczerpnęłam z "Meine Familie&Ich" Heft 5/2014Całość to 8 porcji 1 sztuka to 410 kcal, 32 g węglowodanów, 7 g
białka, 28 g tłuszczu

Uwagi: Tartę można zrobic w większej ilości na zapas i surową zamrozić. Później wyjąć z zamrażarki i włożyć do gorącego piekarnika. Czas pieczenia wówczas wydłużyć o 15 minut.