ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka korzenne

Ciasteczka korzenne

nazwa

Wykonanie

Kruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać lukier biały lub zabarwiony kakaem albo barwnikami spożywczymi.
Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt.
Składniki:
2 ½ szklanki mąki
⅔ szklanki cukru
3 łyżeczki kopiaste cynamonu
1 płaska łyżeczka imbiru
1 płaska łyżeczka kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki miodu
100 g masła
2 jajka
lukier:
cukier puder
sok z cytryny
barwniki spożywcze, kakao
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, cynamonem, imbirem, kardamonem i sodą. Dodać resztę składników tj. jajka, miód i masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki.
Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wycinać ciastka.
Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości ciastek), ciastka ostudzić.
Przygotować lukier (Lukier przygotowuje partiami po porcji z około 3 - 4 łyżek cukru pudru. Lukier robi się łatwo a dzięki temu, że robię niewielkie jego ilości nie muszę od razu dekorować wszystkich ciastek):
Cukier puder przesypać do szklanki lub miseczki, dodawać po trochu sok z cytryny i dokładnie mieszać. Lukier do wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty.
Jeśli lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Do lukru można również dodać barwniki spożywcze lub kakao.
Ciasteczka udekorować. Ja do dekoracji wykorzystuje pędzle kuchenne i do farbek dla dzieci (oczywiście nowe i umyte), bardziej precyzyjne napisy robię wykałaczką z bardzo gęstego lukru.
Źródło:http://mama-gotuje.blogspot.com/2014/12/ciasteczka-korzenne.html