Wykonanie

Kruche i pyszne a nadają się nie tylko na święta ale i na każdy dzień roku. Robi się je szybko i łatwo. Do ozdoby można wykorzystać
lukier biały lub zabarwiony
kakaem albo barwnikami spożywczymi.Tuż przed świętami życzę wszystkim Zdrowych i Spokojnych Świąt.Składniki:2 ½ szklanki
mąki⅔ szklanki
cukru3 łyżeczki kopiaste
cynamonu1 płaska łyżeczka
imbiru1 płaska łyżeczka
kardamonu1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
miodu100 g
masła2
jajkalukier:
cukier pudersok z cytrynybarwniki spożywcze,
kakaoWykonanie:
Mąkę wymieszać z
cukrem,
cynamonem,
imbirem,
kardamonem i
sodą. Dodać resztę składników tj.
jajka,
miód i
masło a następnie zagnieść ciasto. W razie potrzeby można dosypać
mąki.Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką, wycinać
ciastka.Piec w temperaturze 180 o C przez 8 - 10 minut (w zależności od grubości
ciastek),
ciastka ostudzić.Przygotować
lukier (
Lukier przygotowuje partiami po porcji z około 3 - 4 łyżek
cukru pudru.
Lukier robi się łatwo a dzięki temu, że robię niewielkie jego ilości nie muszę od razu dekorować wszystkich
ciastek):
Cukier puder przesypać do szklanki lub miseczki, dodawać po trochu
sok z cytryny i dokładnie mieszać.
Lukier do wykonania precyzyjnych ozdób powinien być dość gęsty.Jeśli
lukier zastygnie i zbyt zgęstnieje dodać do niego odrobinę
soku z cytryny. Do lukru można również dodać
barwniki spożywcze lub
kakao.
Ciasteczka udekorować. Ja do dekoracji wykorzystuje pędzle kuchenne i do farbek dla dzieci (oczywiście nowe i umyte), bardziej precyzyjne napisy robię wykałaczką z bardzo gęstego lukru.


