Wykonanie

"Frankfurter Grüne Sauce" ("Gri Soß") zielony sos frankfurcki to specjalność Hesji (Frankfurtu i Kassel). Nazwa sosu frankfurckiego ma status CHRONIONEJ NAZWY POCHODZENIA, czyli g.g.A=geschützte geografische Angabe. Jest kompozycją siedmiu wiosennych
ziół. Sezon tradycyjnie rozpczyna się w Wielki Czwartek-Gründonnerstag przed Wielkanocą. Jego orginalny smak sprawia, że Niemcy chętnie wyłamują się z tradycji, jedzą go również w dni powszednie i to nie tylko wiosenne.Jego historia zaczyna się kilka wieków temu dzięki Hugenotom, którzy sprowadzili go z Francji. Zielony francuski "Sauce Verte"( włoska Salsa Verde) został przystosowany do miejscowych warunków i pojawił się w nim zestaw miejscowych
ziół, które decydują o jego charakterystycznym smaku.Corocznie - zawsze w maju odbywa się we Frankfurcie Grüne-Sauce-Festival, w którym konkuruje około 50 restauratorów z Frankfurtu i regionu o tytuł "Grüne-Sauce-Königs".O jego niepowtarzalnym smaku decyduje dobór
ziół. Oto
siedem ziół, które tworzą Grüne-Sauce:

Petersilie -
natka pietruszkiBorretsch - ogórecznik lekarskiSauerrampfer -
szczaw zwyczajnyKerbel -
trybulaKresse -
rzeżuchaPimpinelle - krwiściąg mniejszySchittlauch -
szczypiorekTa świeża kompozycja
ziół zawiera sporo witamin, składników mineralnych, aromatycznych
olejków roślinnych - jest zatem świetną bazą, byśmy wzmocnieni, odświeżeni, w pełni sił witalnych wkroczyli w wiosenne klimaty.Tradycyjnie
zioła są ręcznie pakowane w biały papier, a ich zawartość to przynajmniej 250 g.Podawany jest do zimnych
mięs,
wędlin,
ziemniaków,
jajek i ryb.Nie ma tu jednego, konkretnego przepisu. Wszelkie wariacje są dozwolone, a proporcje zależą od tego jak intensywny smak chcemy uzyskać. Powinien jednak być gęsty. Dodatki stanowią:
jogurt, kwaśna
śmietana,
majonez,
ocet,
musztarda,
sok cytrynowy, gotowane
jajka.Goethe uwielbiał zielony sos i podawał go swoim gościom w Weimarze. Schiller też był ponoć jego wielbicielem.Uczta zapowiada się już przy płukaniu
ziół. Mieszanka
ziół cudnie pachnie, a
trybula wręcz uwodzi cudownym lekko
anyżkowym zapachem.

Przepis podstawowy:1 opakowanie "Grüne- sauce"2-3
szalotki4 -5 łyżek
jogurtu greckiego2-3 łyżki
majonezu2-3 łyżki
olejusól,
pieprz1 łyżeczka
soku z cytryny3 szczypty
cukru1 łyżeczka
musztardy ( dałam
chrzan)Wykonanie:
zioła opłukać, pozbawić grubych łodyżek i dokładnie odwirować w suszarce do
sałaty lub osuszyć
między papierowymi ręcznikamidrobno posiekać (nie miksować ), wymieszać z
jogurtem,
majonezem i
przyprawami. Schłodzić przed podaniem. Smacznego!Wersja wzbogacona:składniki jak wyżej, dodatkowo
jajka ugotowane na twardo, ilość wg uznania.
Źółtka należy przetrzeć przez sitko,
białka drobniutko pokroić i wymieszać z sosem.ŻYCZĘ SMACZNEGO