Wykonanie
Alternatywnie dla
sosu tatarskiego , można zaserwować błyskawiczny w wykonaniu , ale równie pyszny
sos chrzanowy . Robię go na bazie
majonezu i
jogurtu , żeby nie był aż tak ciężki . Lekko pikantny świetny do pieczeni ,
białej kiełbasy , gotowanego
mięsa , a nawet do
galaretek . Pychota 😉
Składniki :1 czubata łyżka
chrzanu tartego2 czubate łyżki
majonezu – musi być gęsty1 czubata łyżka
jogurtu greckiego1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny1/2 łyżeczki drobno otartej skórki ze świeżej
cytrynysól ,
pieprz do smaku
Wszystkie składniki umieszczamy w miseczce . Mieszamy dokładnie do połączenia i uzyskania gładkiej konsystencji i w zasadzie jest już gotowy , chociaż moim zdaniem powinien odstać noc w lodówce , w zamkniętym słoiku , wtedy smak jest dużo lepszy , pełniejszy . Sos taki spokojnie możemy przechować w lodówce w zamkniętym słoiku nawet do 4-5 dni . Polecam 😉