Wykonanie
Przy okazji tego przepisu po raz drugi miałam styczność z topinamburem. Muszę przyznać, że frytki zdecydowanie bardziej przypadły mi do gustu, aniżeli zupa z wykorzystaniem tego warzywa. Jeśli je przygotujecie, musicie się nastawić na zupełnie inny smak, niż w przypadku tradycyjnych frytek z
ziemniaka. Topinambur jest nieco słodszy i ma lekko
orzechowy posmak. Niemniej jednak w duecie z sosem blue cheese frytki smakują wybornie. Ponadto frytki z topinamburu to doskonały wybór dla osób będących na diecie z niskim indeksem glikemicznym, nie mogących przyrządzić frytek z
ziemniaków ani
marchewki.
Składniki:450 g bulw topinamburu
sól100 g
sera z niebieską pleśnią1 i ½ łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu greckiego½ łyżki
soku z cytrynyświeżo zmielony
pieprzPrzygotowanie:Przygotowujemy sos. Mieszamy
majonez,
jogurt grecki oraz
sok z cytryny.
Ser pleśniowy wkruszamy do małej miseczki i wstawiamy na 30 sekund do kuchenki mikrofalowej, aby się lekko rozpuścił. Płynny
ser dodajemy do pozostałej części sosu. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku świeżo mielonym
pieprzem i odstawiamy do schłodzenia na kilka minut.Bulwy topinamburu dokładnie myjemy. Te większe obieramy, a mniejsze pozostawiamy w skórce. Następnie kroimy w podłużne łódeczki i smażymy we frytkownicy na złoty kolor lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 25 minut. Gotowe frytki podajemy lekko posolone z dodatkiem sosu.Smacznego!
Ten oraz inne smaczne przepisy z topinamburem znajdziecie w czwartym numerze Magazynu Kocioł, który współtworzę z innymi blogerami kulinarnymi z Dolnego Śląska. Gorąco zachęcam Was do lektury! (wystarczy kliknąć w okładkę, aby przejść do czytania).