Następna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka.Składniki:5 - 6 łodyg selera naciowego1 jabłko1 łyżka uprażonego słonecznikaSos:2 łyżki soku z cytryny2 - 3 łyżki jogurtu greckiego1 łyżeczka majonezusólpieprzPrzygotowanie:Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypaliło).Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.