ßßß Cookit - przepis na Surówka z selera naciowego i jabłka

Surówka z selera naciowego i jabłka

nazwa

Wykonanie

Następna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka.
Składniki:
5 - 6 łodyg selera naciowego
1 jabłko
1 łyżka uprażonego słonecznika
Sos:
2 łyżki soku z cytryny
2 - 3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka majonezu
sól
pieprz
Przygotowanie:
Seler umyć i pokroić w poprzek na cienkie kawałeczki.
Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera.
Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypaliło).
Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań.
Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/02/surowka-z-selera-naciowego-i-jabka.html