ßßß Cookit - przepis na Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny

Chrzan tarty domowy ze skórką z cytryny

nazwa

Wykonanie

Dziś na blogu czysto męska sprawa, bo chrzan jest uwielbiany głównie przez mojego męża i głównie on się nim delektuje. Powiedzieć, że jest miłośnikiem chrzanu, to mało - jest prawie fanatykiem - bo ledwo nowy słoiczek dostanie się w jego ręce, to już wyjada z niego łyżeczką, a jak nie ma łyżeczki... to na ulicy nie bacząc na innych... wprost :) Uznawał praktycznie do dziś jedynie dwóch producentów chrzanu na naszym rynku i konsekwentnie nie kupował innych chrzanów. Wolał obejść się bez niego, niż profanować spożywając chrzan ze składnikami z indeksu zakazanych... musiał się czasem obchodzić sezonowo bez niego..., aż do dziś..., bo dziś zrobił własny chrzan i jest z niego dumny :)
Na ryneczku u naszego zaufanego sprzedawcy pojawił się korzeń chrzanu i to było impulsem do zrobienia naszego chrzanu domowego. Dziwię się, że tak długo czekał na ten impuls. Kupiliśmy największy korzeń, na próbę, i w poszukiwaniu inspiracji mąż wyruszył w sieć. Spośród najciekawszych przepisów wybraliśmy te z Leśnego zakątku, z Kuchni na obcasach oraz od Dorota Smakuje . Na bazie zebranych wskazówek przygotowaliśmy swój domowy chrzan ze skórką z cytryny. Najważniejsze, co trzeba powiedzieć, to że w naszym domowym chrzanie nie znajdziecie: dwutlenku siarki, mleka w proszku, kwasku cytrynowego, octu czy pirosiarczynu sodu. Prezentujemy chrzan chyba w najbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny.
Składniki:
Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g),
sok z cytryny + skórka z jednej cytryny,
sól, cukier.
Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać i utrzeć ręcznie na małych oczka głęboko oddychając i nie wstydząc się łez. Utarty chrzan parzymy wrzątkiem na sitku lub zalewamy wrzątkiem i po czym odsączamy. Gdy jest ciepły i oparów pełno w całej kuchni, można się śmiało sztachnąć :) wówczas naturalna inhalacja dróg oddechowych jest jeszcze bardziej skuteczna, choć niekoniecznie przyjemna dla wszystkich - dzieci zażyły i im sie miny wykrzywiły, ale potem miały z siebie niezły ubaw. Na końcu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, solimy i słodzimy wg uznania i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Z tego jednego korzenia wyszło ponad 200 ml chrzanu, który zmieścił się do małego słoiczka, a resztę przeznaczono na bieżącą degustację :)
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2014/05/chrzan-tarty-domowy-ze-skorka-z-cytryny.html