Wykonanie

Galareta -
galaretka to danie
rodem z kuchni staropolskiej, zwane w zależności od regionu studzieniną, trzęsionką w Wielkopolsce lub galertem na Śląsku . Tradycyjnie przygotowuje się ją z nóżek cielęcych lub wieprzowych. Pyszne, ale na pewno trudno je zaliczyć w poczet zdrowej kuchni. Co innego
galaretka z
kurczaka. To już i lekko i dietetycznie, po prostu pysznie. Do wykonania tego dania musimy zarezerwować jednak kilka godzin, samo gotowanie
kurczaka zajmie około 2 godzin. Warto jednak, bo to świetna alteratywa dla
wędliny, czy
sera na kromce
chleba. Tym bardziej, że"zdrowotność"
polskich wędlin pozostawia wiele do zyczenia. Zapraszam zatem do przepisu.Składniki na 8-10 porcji:

1
kurczak - 1.300-1.400 g1 pęczek
włoszczyzny (bez
kapusty)1-2
listki laurowe2-3 ziarna
ziela angielskiego3-4 ziarna
czarnego pieprzu1-2
goździki2 łyżeczki
żelatyny na każdą szklankę
wywaru1 łyżeczka
żelatyny = 1 listek
żelatyny1-2 ząbki
czosnku - opcjonalniezielona
pietruszkasól,
pieprzWykonanie:
Kurczaka umyć, podzielić na części.Jarzyny umyć i obrać.
Kurczaka wraz z
włoszczyzną i
przyprawami zalać około 1 l zimnej
wody i ugotować do miękkości.
Woda powinna tylko przykrywać
mięso. Gotować powoli na małym ogniu, aż
mięso będzie samo odchodzić od kości.
Mięso wyłowić i odłożyć do wstudzenia. Odłożyć także 2
marchewki.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej
wody. Powinno jej być dwa
razy więcej niż
żelatyny.
Bulion przecedzić przez sitko. Do przecedzonego
bulionu wrzucić 2 obrane i nacięte ząbki
czosnku i ewentualnie doprawić do smaku.
Bulion powinien
mieć intensywny smak. Przed rozlaniem rosołu do filiżanek
czosnek usunąć. Namoczoną
żelatynę połączyć z niewielką ilością gorącego
bulionu i dokładnie wymieszać, następnie wlać do reszty rosołu dokładnie całość mieszając.Wystudzone
mięso pokroić w kostkę.8-10 miseczek lub filiżanek opłukać zimną
wodą, nałożyć po kilka plasterków
marchewki,
natkę pietruszki i pokrojone
mięso. Zalać
wywarem. Wstawić do lodówki do stężenia.Podawać z plasterkami
cytryny lub
octem. Życzę smacznego!