ßßß

Składniki:1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg)2 marchewki1 pietruszkaziele angielskieliść laurowypieprz w ziarenkachpieprz mielonysólkilka ząbków czosnkuewentualnie 1 żelatyna (ale z samej golonki też wyjdzie)Sposób przygotowania:1. Golonkę płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy i odszumowujemy.2. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, troszkę soli, pieprz w ziarenkach, obrane warzywa w całości i gotujemy do miękkości.2. Wyjmujemy mięso i warzywa.3. Mięso z golonki oddzielamy od kości i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Przez maszynkę przepuszczamy też obrane ząbki czosnku. Marchew i pietruszkę też możemy zmielić lub też pokroić w plasterki. Zmielone mięso i warzywa wrzucamy do wywaru.4. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do wywaru i mieszamy. Wszystko doprawiamy solą i mielonym pieprzem.5. Galaretkę przelewamy do naczyń - miseczek, salaterek, słoiczków, jak kto chce. Odstawiamy do stężenia.6. Podajemy z pieczywem, skropione sokiem z cytryny lub octem.Smacznego!!!