ßßß

Składniki:2 golonki wieprzowe (surowe z kością, ok. 700 g jedna)1 pietruszka2 marchewki½ cebuliwoda2 liście lauroweok. 1 łyżka soli½ łyżeczka pieprzu2 łyżki zielonego groszku (mrożony)Dodatkowo:6 łyżeczek żelatyny3 łyżki ziemnej wodyWykonanie:Golonki myjemy, pozbawiamy skóry i wkładamy do garnka. Cebulę, marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy na połówki i wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe i pieprz. Zalewamy zimną wodą, tak, aby woda przykryła całe mięso. Gotujemy na małym ogniu ok. 2 godzin. Po 1 ½ godziny golonki solimy. Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucamy groszek. Ugotowane mięso i warzywa przekładamy na deskę, gdy trochę przestygnie mięso obieramy z kości i kroimy w drobną kostkę. Na spodzie miseczek lub filiżanek układamy pokrojoną marchewkę i groszek, na wierzch wrzucamy pokrojoną golonkę do ok. ¾ wysokości każdego naczynia. Tak przygotowane miseczki odstawiamy. W tym czasie żelatynę zalewamy zimną wodą. Wywar mięsno-warzywny przecedzamy, aby pozbyć się resztek warzyw i mięsa. Do ok. 1 ½ litra gorącego (niewrzącego!) bulionu dodajemy żelatynę i mieszamy do czasu jej rozpuszczenia. Bulionem zalewamy mięso i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, następnie wstawiamy do lodówki, aby galart stężał.Galart podajemy skropiony octem lub odrobiną soku z cytryny.Smacznego!