ßßß Cookit - przepis na Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny

Świąteczny sernik pomarańczowy - pyszny

nazwa

Wykonanie

Jesli poszukujecie inspiracji do upieczenia swiatecznego sernika ,mysle ten przepis polozy kres Waszym poszukiwaniom.Proponuje sernik pomaranczowy,ale z nienarzucajacym sie aromatem pomaraczy,bo aromatyzowany sokiem ze swiezo wycisnietych owocow i swiezo starta skorka.Dodatek kremu kokosowego sprawia ,ze jest nie tylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest mleko kokosowe pisalam tutaj: kokosdomowe-mleko-i-wiorki-kokosowe .Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest swietna alternatywa dla smietany kremowki,czy serka mascarpone .Wasz organizm odetchnie od nadmiaru cholesterolu,a kokos przyspieszy metabolizm,co przy swiatecznym obciazeniu naszego ukladu trawiennego ma niebagatelne znaczenie.Sernik z dodatkiem tlustego,aksamitnego kremu z kokosa jest rowniez niezwykle delikatny i aksamitny,z delikatnym,ledwie wyczuwalnym egzotycznym posmakiem. Spod sernika orzechowy z nuta piernika,a calosc oblana polewa czekoladowa.Wszystko to nadaje mu bardzo swiatecznego charakteru.Sernik jest znakomity,tak jak i trzy poprzednie moje serniki z udzialem kokosu,sernik z mango ,sernik z dynią oraz sernik truskawkowy .Bardzo polecam i zapraszam do przepisu.
Skladniki na spod:
40 g sucharkow (lub biszkoptow,czy herbatnikow)
80-100 g zmielonych orzechow laskowych
30 g masla-2 lyzki
2 plaskie lyzeczki przyprawy do piernika(lub samego cynamonu)
Skladniki na mase serowa:
750 g sera 3xmielonego
180 g cukru
3 jajka L (jesli M to 4)
250 g kremu kokosowego (65%)
skorka starta z 2 pomaranczy
sok wycisniety z 2 pomaranczy-125 ml
1-2 lyzki likieru cointreau lub rumu
3 lyzki maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej)
Skladniki na polewe czekoladowa:
70-100 g czekolady (45 % kakao)
3-4 lyzki mleka
Do ozdoby:smazona skorka pomaranczowa i cukier perlowy
Wykonanie:
°Skladniki na spod sernika wrzucic do kielicha blendera i drobno zmiksowac.Powstala masa, dokladnie uciskajac wylepic dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wczesniej obrecz tortownicy posmarowac maslem.Ostawic do lodowki do stezenia.
°Wyszorowac i sparzyc 2 pomarancze.Zetrzec skorke i odlozyc.Wycisnac sok.
°Otworzyc puszke mleka kokosowego nie mieszajac jej zawartosci.Do sernika uzyc tylko gornej,bialej ,kremowej warstwy.
°Ser wymieszac z cukrem,mondamina,kremem kokosowym i na malych obrotach miksera dodawac po jednym jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2 pomaranczy i likier.
°Mase wylac na przygotowany spod.Wlozyc foremke do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut.
Po upieczeniu sernik bedzie mial dobrze sciete boki,a srodek pozostanie lekko drzacy.Studzic stopniowo,najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika,potem na kratce.
Ten sposob pieczenia sprawia,ze sernik podczas pieczenia nie rosnie,nie peka i jest idealnie rowny.
Pieklam go w foremce o przekroju 20 cm,a foremka byla wypelniona masa po same brzegi.
°Przez noc sernik schlodzic w lodowce,aby sie ustabilizowal.
°Nastepnego dnia rozpuscic czekolade w kapieli wodnej z dodatkiem mleka.Posmarowac gore sernika.Udekorowac skorka pomaranczowa i cukrem perlowym.Ponownie schlodzic w lodowce,do zastygniecia polewy.
ZYCZE SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2013/12/swiateczny-sernik-pomaranczowy-pychota.html