Wykonanie

Jesli poszukujecie inspiracji do upieczenia swiatecznego sernika ,mysle ten przepis polozy kres Waszym poszukiwaniom.Proponuje sernik
pomaranczowy,ale z nienarzucajacym sie aromatem
pomaraczy,bo aromatyzowany
sokiem ze swiezo wycisnietych owocow i swiezo starta skorka.Dodatek kremu
kokosowego sprawia ,ze jest nie tylko idealnie kremowy,ale znaczaco podnosi jego walory zdrowotne.Jak zdrowe jest
mleko kokosowe pisalam tutaj: kokosdomowe-
mleko-i-wiorki-
kokosowe .Dodanie do sernika kremu kokosowgo jest swietna alternatywa dla
smietany kremowki,czy
serka mascarpone .Wasz organizm odetchnie od nadmiaru cholesterolu,a
kokos przyspieszy metabolizm,co przy swiatecznym obciazeniu naszego ukladu trawiennego ma niebagatelne znaczenie.Sernik z dodatkiem tlustego,aksamitnego kremu z
kokosa jest rowniez niezwykle delikatny i aksamitny,z delikatnym,ledwie wyczuwalnym egzotycznym posmakiem.
Spod sernika
orzechowy z nuta piernika,a calosc oblana
polewa czekoladowa.Wszystko to nadaje mu bardzo swiatecznego charakteru.Sernik jest znakomity,tak jak i trzy poprzednie moje serniki z udzialem
kokosu,sernik z
mango ,sernik z
dynią oraz sernik
truskawkowy .Bardzo polecam i zapraszam do przepisu.Skladniki na
spod:40 g sucharkow (lub biszkoptow,czy herbatnikow)80-100 g zmielonych orzechow laskowych30 g
masla-2 lyzki2 plaskie lyzeczki
przyprawy do piernika(lub samego
cynamonu)Skladniki na mase serowa:

750 g
sera 3xmielonego180 g
cukru3
jajka L (jesli M to 4)250 g kremu
kokosowego (65%)skorka starta z 2
pomaranczysok wycisniety z 2
pomaranczy-125 ml1-2 lyzki
likieru cointreau lub
rumu3 lyzki
maczki kukurydzianej -mondamin (lub ziemniaczanej)Skladniki na
polewe czekoladowa:70-100 g
czekolady (45 %
kakao)3-4 lyzki
mlekaDo ozdoby:smazona
skorka pomaranczowa i
cukier perlowyWykonanie:°Skladniki na
spod sernika wrzucic do kielicha blendera i drobno zmiksowac.Powstala masa, dokladnie uciskajac wylepic dno tortownicy wylozonej papierem do pieczenia.Wczesniej obrecz tortownicy posmarowac
maslem.Ostawic do lodowki do stezenia.°Wyszorowac i sparzyc 2
pomarancze.Zetrzec skorke i odlozyc.Wycisnac sok.°Otworzyc puszke
mleka kokosowego nie mieszajac jej zawartosci.Do sernika uzyc tylko gornej,bialej ,kremowej warstwy.°Ser wymieszac z
cukrem,mondamina,kremem
kokosowym i na malych obrotach miksera dodawac po jednym
jajku.Miksowac krotko,tylko do polaczenia skladnikow.Dodac starta
skorke pomaranczowa,wycisniety sok z 2
pomaranczy i
likier.°Mase wylac na przygotowany
spod.Wlozyc foremke do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec 15 minut,nastepnie zmniejszyc temperature do 130°C i piec kolejne 90 minut.Po upieczeniu sernik bedzie mial dobrze sciete boki,a srodek pozostanie lekko drzacy.Studzic stopniowo,najpierw przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika,
potem na kratce.Ten sposob pieczenia sprawia,ze sernik podczas pieczenia nie rosnie,nie peka i jest idealnie rowny.Pieklam go w foremce o przekroju 20 cm,a foremka byla wypelniona masa po same brzegi.°Przez noc sernik schlodzic w lodowce,aby sie ustabilizowal.°Nastepnego dnia rozpuscic
czekolade w kapieli
wodnej z dodatkiem
mleka.Posmarowac
gore sernika.Udekorowac
skorka pomaranczowa i
cukrem perlowym.Ponownie schlodzic w lodowce,do zastygniecia polewy.ZYCZE SMACZNEGO !