ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik dyniowo-piernikowy

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: sernik dyniowo-piernikowy

nazwa

Wykonanie

Ostatni sernik dyniowy tak mnie zachwycił, że postanowiłam przerobić trochę przepis i spróbować jeszcze raz. To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast spodu użyłam nadziewanych pierniczków w czekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy.
*tortownica 26 cm
Składniki: na spód:
2 opakowania pierniczków nadziewanych w czekoladzie na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
300-350 g dyni
150 g cukru
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki imbiru
skórka otarta z dużej pomarańczy na polewę:
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
szczypta cynamonu
Dynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować na mus. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą gładką masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki i zalać masą serową. Piec w 160*C około 70-80 minut. Po upieczeniu studzić przez godzinę w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, wlać mleko i wsypać cynamon. Rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/09/sernik-dyniowo-piernikowy.html