Wykonanie

Ostatni sernik
dyniowy tak mnie zachwycił, że postanowiłam przerobić trochę przepis i spróbować jeszcze raz. To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty
pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych
jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast
spodu użyłam nadziewanych pierniczków w
czekoladzie, dzięki
czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy.*tortownica 26 cmSkładniki: na spód:2 opakowania pierniczków nadziewanych w
czekoladzie na masę
serową:1 kg
sera trzykrotnie mielonego300-350 g dyni150 g
cukru3
jajka3
żółtka3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
mąki pszennej1 łyżka
przyprawy do piernika1/4 łyżeczki
imbiruskórka otarta z dużej
pomarańczy na polewę:100 g
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekaszczypta
cynamonuDynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować na mus. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą gładką masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki i zalać masą
serową. Piec w 160*C około 70-80 minut. Po upieczeniu studzić przez godzinę w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, wlać
mleko i wsypać
cynamon. Rozpuścić w kąpieli
wodnej i polać sernik.
