ßßß
Ostatni sernik dyniowy tak mnie zachwycił, że postanowiłam przerobić trochę przepis i spróbować jeszcze raz. To sernik typowo jesienny: aromatyczny, przeplatają się w nim nuty pomarańczy i przypraw korzennych. Jest kremowy, za sprawą nieubijanych jajek raczej ciężki, wilgotny. Zamiast spodu użyłam nadziewanych pierniczków w czekoladzie, dzięki czemu zaoszczędziłam trochę czasu a i efekt był ciekawszy.*tortownica 26 cmSkładniki: na spód:2 opakowania pierniczków nadziewanych w czekoladzie na masę serową:1 kg sera trzykrotnie mielonego300-350 g dyni150 g cukru3 jajka3 żółtka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 łyżka przyprawy do piernika1/4 łyżeczki imbiruskórka otarta z dużej pomarańczy na polewę:100 g mlecznej czekolady2 łyżki mlekaszczypta cynamonuDynię pokroić na mniejsze kawałki i piec w piekarniku około 40 minut w 180*C. Wystudzić, okroić skórkę, odmierzyć 270 g i zmiksować na mus. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować na jednolitą gładką masę. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierniczki i zalać masą serową. Piec w 160*C około 70-80 minut. Po upieczeniu studzić przez godzinę w uchylonym piekarniku a po całkowitym wystudzeniu wstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę połamać, przełożyć do miseczki, wlać mleko i wsypać cynamon. Rozpuścić w kąpieli wodnej i polać sernik.