ßßß Cookit - przepis na Krem budyniowy

Krem budyniowy

nazwa

Wykonanie

Po raz pierwszy przygotowałam ten krem jakieś 8 lat temu do napoleonek/kremówek :)
Jest pyszny! Dużo delikatniejszy i smaczniejszy od kupnych budyni z torebki.
Składniki:
0,5 l mleka
4 żółtka
1 jajko
100g cukru
30g mąki ziemniaczanej
kilka kostek czekolady (opcjonalnie)
postaw garnek z wodą na gazie, gdy zacznie się gotować zmniejsz ogień
połowę mleka, żółtka, jajka i cukier umieść w metalowej misce
postaw miskę na garnek z wodą i ubijaj zawartość aż zacznie lekko gęstnieć (ubijaj cały czas, żeby nie powstały grudki
rozmieszaj mąkę w pozostałym mleku, wlej do masy jajecznej
ubijaj dalej na parze, aż otrzymasz konsystencję budyniu
zdejmij z ognia
*jak chcesz, możesz dodać kilka kostek czekolady do jeszcze ciepłego kremu – otrzymasz krem czekoladowy :)
**proporcje składników wzięłam z książki „Kuchnia Polska”, PWE, Warszawa, 1974
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2012/10/16/krem-budyniowy