Wykonanie
Po raz pierwszy przygotowałam ten krem jakieś 8 lat temu do napoleonek/kremówek :)Jest pyszny! Dużo delikatniejszy i smaczniejszy od kupnych
budyni z
torebki.Składniki:0,5 l
mleka4
żółtka1
jajko100g
cukru30g
mąki ziemniaczanejkilka kostek
czekolady (opcjonalnie)postaw garnek z
wodą na gazie, gdy zacznie się gotować zmniejsz ogieńpołowę
mleka,
żółtka,
jajka i
cukier umieść w metalowej miscepostaw miskę na garnek z
wodą i ubijaj zawartość aż zacznie lekko gęstnieć (ubijaj cały czas, żeby nie powstały grudkirozmieszaj
mąkę w pozostałym
mleku, wlej do masy jajecznejubijaj dalej na parze, aż otrzymasz konsystencję budyniuzdejmij z ognia*jak chcesz, możesz dodać kilka kostek
czekolady do jeszcze ciepłego kremu – otrzymasz
krem czekoladowy :)**proporcje składników wzięłam z książki „Kuchnia Polska”, PWE, Warszawa, 1974